Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 13 juni 2013

Lika som bär: Candlemass & Deluge Grander

Vilken är vilken?


Jag prenumererar på Record Heavens nyhetsbrev.
Det är alltid rolig läsning, massor av skivor man inte hade den blekaste om att de fanns, och dessutom inte så sällan med en personlig touch (ja, du borde också göra det, kolla till vänster på sidan så hittar du länken).
Det blandas mellan begagnade och nya skivor, och det dyker rätt ofta upp rariteter därmed. Och ibland dyker det upp saker som får en att reagera.

Du vet att Candlemass skiva "Ancient Dreams" har en stor betydelse för undertecknad, den har ju till och med haft sin plats i solen i serien Besatt, och därhoppade jag ganska högt när jag såg en av skivorna som nu finns tillgänglig i Record Heavens webshop.
Deluge Grander.
Den undre av de ovan avbildade. 

Ganska likt va?
"August In The Rurals" är utgiven 2006 och beskrivs som symphonic prog (?!), och givetvis finns det inga förbud mot att använda en och samma målning (i detta fall Tomas Cole andra målning i serien "The Voyage Of Life", betitlad "Youth"), men i mitt fall blev resultatet tveeggat.

Visst såg jag och lade märke till Deluge Grander, men samtidigt känner jag en oförklarlig avoghet eftersom det i mitt fall är ett omslag som är så intimt förknippat med en annan skiva.
Hur som helst - min fråga är egentligen... finns det fler?
Som är helt lika (och säg inte ett helt svart album av ex AC/DC eller Metallica nu, utan som faktiskt har ett säreget omslag)?

Ni brukar ju ha bra koll på sånt!

9 kommentarer:

 1. det är för det är en målning av en kostnärs om båda har använt.

  SvaraRadera
 2. Freddy -> Ja. Precis. Citerar från texten ovan: "givetvis finns det inga förbud mot att använda en och samma målning (i detta fall Tomas Cole andra målning i serien "The Voyage Of Life", betitlad "Youth"), men i mitt fall blev resultatet tveeggat."

  Jag fattade alltså att det var en målning, men ändå reagerade jag.

  Vet du några fler exempel som är likadana?

  SvaraRadera
 3. Ja lustigt att dom använt samma målning som en så etablerad grupp/skiva. Hade jag haft en symphonic prog-grupp så hade jag nog velat använda något mer originellt till min skiva.

  SvaraRadera
 4. Jag vet inga skivomslagx2 men det är väl ganska känt att Cirith Ungol (US) har ett par omslag med motiv som även förekommit på spelen Drakar och Demoner (Dungeons and Dragons).
  Old news perhaps :-)

  SvaraRadera
 5. Haha, vafan! Detta hade jag helt missat, vilken sjuk grej.

  SvaraRadera
 6. På något sätt känns det inte som att musiken på skivan borde vara speciellt nyskapande heller?

  SvaraRadera
 7. Järnbrallan15 juni 2013 00:34

  Hexenhaus "A tribute to insanity" och Morbid Angel "Blessed are the sick" använder båda J. Deville's målning "Les Tresors de Satan". Och ja, Hexenhaus var före, -88 respektive -91.

  SvaraRadera
 8. gamla e-type bandet :P

  SvaraRadera
 9. Järnbrallan -> Yes, även Kristian mejlade om just de två. Coolt!

  SvaraRadera