Metalbloggens samarbetspartner:

lördag 26 februari 2011

Blogg I Fokus: Kim Bloggar

Lördag.
Dags att bjuda på lite läsning i klubben för inbördes beundran, och det med en Blogg I Fokus som egentligen borde ha genomförts för flera månader sen. Kim Bloggar är nämligen en av de bloggar jag följer med mest lust och glädje, och framförallt med mest koninuitet. Ett besök om dagen, brukar det bli, och relativt många kommentarer. Det är en blogg där jag hämtar egen inspiration, tips om texter och musik och som peppar mig att fortsätta skriva. Tack!

Kim Bloggar - bara bra saker. Det är en rätt stursk presentation av en blogg, tycker jag - och dessutom korrekt! Vad hittar vi läsare på bloggen?
Musik. Kort och gott handlar bloggen om musik. Det började med ganska blandad musik; rock och punk och lite metal, men som åren gått – bloggen fyller fyra i maj – har mitt musikintresse förflyttats alltmer mot den mer extrema metalmusiken, och det speglar sig naturligtvis i bloggen.

Stursk är det minsta bloggen vill vara, men deklarationen om ”bara bra saker” speglar en ambition att välja positiva saker att skriva om. Eländet behöver inte ges mer näring

Har du någon särskild filosofi när det gäller inlägg, förutom att det ska vara om bra saker? Egentligen inte alls, det enda är att jag är övertygad att ingen vill läsa om mina privata grejer, bloggen ska uteslutande handla om musikrelaterade saker. Självklart speglar texterna min musiksmak och mina åsikter, men det handlar inte om mig.

Och kanske är det en filosofi att jag aldrig har namn eller bilder på familj, vänner, barn eller annat ”vanligt” folk. Jag försöker bidra till att upprätthålla människors integritet, trots det hopplösa i den missionen idag, både i och utanför nätet


Varför började du blogga? Och hur hittar du inspirationen till det, du jobbar ju även många timmar med siten Werock.se?
Det började som en halvofficiell blogg om musik för vårt bibliotek. När den alltmer började handla om black metal och andra djävulsdyrkare, deklarerade jag till chefen att ”jag förstår om vi inte kan ha det så här, men så här måste jag skriva…” Hon lät den dock även fortsatt vara länkad från bibliotekets webbplats. Jag räknar alltså med att bloggen har både vissa läsare som är mycket (långt mer än jag) insatta i hårdrocksvärden, och samtidigt en del ”oskyldiga lamm” från biblioteksvärlden som har helt andra behov. Jag försöker att inte fundera för mycket på det men om det ibland verkar som om bloggen inte vet vilket ben den ska stå på… ja, då är det just precis så det är.

På WeRock.se tog skrivandet en annan form, med rena recensioner och intervjuer. Så det kunde aldrig ersätta den mer personliga uttrycksformen som en blogg är. Idag gör jag också en del redaktörsarbete med WeRock så visst kan det ibland vara lite svårt att fördela tiden, men jag vill absolut inte avstå från någondera. Dessutom skriver jag en del på svenska Wikipedia, mindre nu än för några år sedan, men det blir ytterligare en annan form av skrivande, ett som måste vara helt fritt från egna åsikter.

Vad är det roligaste med att blogga, tycker du? Har du varit med om någon konstig eller rolig reaktion från läsare som du kan och vill dela med dig av?
Det har hänt ett antal gånger att nya läsare oreflekterat använder pronomenet ”han” om bloggskribenten. Att ”Kim” är ett könsneutralt namn har kanske bidragit till villfarelsen att det skulle vara en kille som skriver bloggen. Det lilla ”misstaget” tycker jag mest varit roligt eftersom det gett upphov till en del intressanta diskussioner om kön, musik och vad vi förväntar oss. Själv tycker jag givetvis att det är rätt uppenbart att bloggen skrivs av en lite äldre tant som jag faktiskt är!

Sen är det väldigt kul när ibland objektet för det man skriver om hör av sig med kommentarer, ibland en rättelse, eller en uppmuntran. Det har hänt några gånger och är alltid stimulerande.

Vi som följt dig ett tag vet att du bland annat förälskat dig i ENSLAVEMENT OF BEAUTY, KEEP OF KALESSIN och APOCALYPTICA... men vilken av akterna är egentligen bäst? Och varför?
Att utnämna en av dem till bäst känns omöjligt… de spelar så olika typer av hårdrock. Och sen finns där ju BEHEMOTH, IN FLAMES osv osv. Men det band som betyder mest för mig är ENSLAVEMENT OF BEAUTY av den anledningen att de var min väg in i en för mig tidigare helt okänd och obegriplig musikalisk värld. Från EOB:s mer melodiska extremmetall tog jag mig via sångarens andra band, TREMOR, vidare in i black metal-musiken. Och den världen är den roligaste musikaliska upptäckten för mig på många år.

..och på tal om musik. 2010 var ju ett otroligt bra år, men... vad har varit bäst, tycker du? Och vilken liveupplevelse har varit störst för dig så här långt?
2010 års bästa album är KEEP OF KALESSINs ”Reptilian” och 2011 har för övrigt börjat med en annan norsk höjdare, VREID med sitt femte album ”V”.
Live bjöd 2010 på en av de bästa konsertupplevelser någonsin för min del, OPETHs jubileumsspelning på Cirkus i Stockholm, vilken jag tror att Rebellängeln också uppskattade?
(Ja, helt klart gjorde han det!)

Bloggosfären. Detta är frågan som alltid är med, och detta är till viss del klubben för inbördes beundran... men... vilka bloggar eller sajter om hårdrock följer du själv? Finns det några guldkorn du kan dela med dig av?
Som du säger själv, så återkommer här en del bloggar som nämnts av andra skribenter i denna artikelserie. Men jag vill passa på att nämna också att par som inte är rena hårdrocksbloggar eller knappt alls musikbloggar som huvudämne. Jag valde ut 10 bloggar som just nu är bland de bästa för mig, men detta varierar och det finns många fler som kunde ha nämnts.

Andy Lee – mindre del hårdrock och större del undersköna naturbilder – och lite annat. En positiv blogg som alltid sprider bra energi.


Blasphemedia, otroligt välskriven musikblogg. Jag vet alltid att det garanterat är värt tiden att titta in där. Skriver om hårdrock i vid mening.

The Great Nausea, en favoritblogg som innehåller fantastiskt mycket bra musikreferenser, recensioner och kommentarer, men också vågar vara djupt personlig. Detta gillar jag mycket, vilket bara visar hur falsk min egen inställning (se ovan) om detta är ;)

Hatpastorns Likpredikningar, när jag vill frossa i bitsk humor… Jag skrattar ofta så magen krampar åt elakheter som Kims blogg aldrig skulle vilja ta del i - inga ”bara bra saker” här inte. Vilket bara visar hur falsk min egen inställning (se ovan) om detta är ;)

JonteRojal Jonte är en frisk fläkt i bloggsfären och han skriver om mestadels hårdrock, men även ibland annan musik, med en engagerad och stundom rejält kritisk stämma.

Metal! Ja, alla som läser det här vet ju redan hur bra den här bloggen är så den tänker jag inte öda fler ord på ;)

Metalfilm, ytterligare en mycket välskriven blogg om dels film, vilket intresserar mig mindre, men framför allt en massa bra musik, ofta med bilder och videor från livespelningar. I like!

Metallbibliotekarierna, som har blivit två på senare tiden, vilket ger ett brett utbud inom nästan alla metalgenrer, alltid aktuellt och välformulerat.

Nordic Dervish, skriver en del om musik ja, men merparten av inläggen handlar om samhällsskeendet, både i lilla världen här hemma och i den stora, vida. Nima är politisk, men varken höger eller vänster, utan mer rakt på… Och alltid med glasklar analys av de delar av nyhetsflödet bloggen behandlar.

Shadows of the North, skriver uteslutande om black metal. Uppdateras emellanåt inte så ofta, men när det sker blir jag alltid glad och vet att jag har intressant läsning framför mig. Här skrivs om musiken på ett alltid mycket initierat och klokt manér.

Sista frågan, och kanske den klurigaste. Tänk dig att du hamnar på en satellitstation, och all kommunikation bryts. Du är helt själv. Lyckligtvis har du lyckats plocka med dig några få saker som kan underlätta livet... 1 skiva, 1 film och 1 bok. Vilka då, och varför?
Liftarens Guide till Galaxen; Det vet ju alla som varit ute på resa att det är den enda bok man behöver i de oändliga rymderna. Och dessutom står det som bekant tre uppmuntrande ord på omslaget till Guiden vilka jag tror jag kan komma att behöva på den där satelitstationen…

Att välja en skiva som enda musikaliska sällskap ter sig helt omöjligt… Efter mycket funderande väljer jag ändå ”Empires Fall” av ENTER THE HUNT, den ännu outgivna uppföljaren till ”For Life. 'Til Death. To Hell. With Love.” (2006). Den har vi redan väntat på i fem år och då har jag framför allt något väldigt roligt att se fram emot under min ovissa tid i rymden 

Film är ingen viktig del av mitt liv, så jag väljer att ta med mig – BEHEMOTHs DVD Evangelia Heretika. Då får jag mångdimensionell musik och mängder av visuell underhållning med djup. Och så kan jag tänka på hur bra jag har det där på satelitstationen, där jag slipper utkämpa den kamp för livet och mot leukemin som BEHEMOTHs frontman Nergal gör för närvarande.

Haha... luring! Det var inte sista frågan! :) Den kommer istället här.. och lyder: om du var tvungen att välja ett liv där det bara fanns plats för antingen musik eller böcker... vad väljer du då?
Haha, gissar att du vill ställa bibliotekarien inom mig mot hårdrockaren? Svaret är dock enkelt: Musik, men inte för att jag därmed kan välja bort berättelserna och ordskapandet. Dessa kan dock ha många former, utan att behöva begränsas till just en bok som format. Så din formulering låter mig faktiskt slippa välja!

Härlig läsning, eller hur?

Man riktigt känner inspirationen komma flödande för att själv skriva.
Så - masa dig bort till Kim Bloggar du med. Basta!

9 kommentarer:

 1. Ja. Alltid hittar man nåt kul att läsa där. Oftast läser jag det FÖRST där. 8)

  Eller här.

  SvaraRadera
 2. Håller med, besöker den dagligen.

  SvaraRadera
 3. Jag tackar för uppmärksamheten och för de vänliga kommentarerna :)

  SvaraRadera
 4. Jag får väl krypa till korset och erkänna att jag var den förste som trodde Kim var en kille med en fördomsfull kommentar i stil med "ey, grabben".

  SvaraRadera
 5. Första gången jag tittar in på den här bloggen. Men det bir absolut fler gånger! Spännande och intressant läsning! Tack!
  jag lutade nog åt en kvinnlig skribent ganska snabbt......öven om det är oväsentligt!

  SvaraRadera
 6. Chief... är också en kvinna. Japp 8)

  SvaraRadera
 7. Fredrik är oxå ett alias av Fredrika, bilden är snodd bara. Mycket brudar som bloggar om rock.

  SvaraRadera
 8. kim verkar vara en trevligt typ, men att hon (?) helt oironiskt och på fullt allvar gillar frantic amber drar ner betyget markant

  SvaraRadera
 9. Cool och bra läsning som alltid.
  Kul att hitta en ny blogg med.

  SvaraRadera