Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 16 juni 2011

Metal Town under lupp!

Imorgon drar Metal Town igång i Göteborg.
En festival jag besökt rätt många år, och som jag gillar - och inte heller ska till i år.
Däremot ska den få precis samma behandling som Sweden Rock Festival har genomgått tidigare. Den festivalen landade då på 37 av 50 möjliga poäng, och det är väl inte mycket att be för?
Bara att kasta sig in i hetluften och sätta Metal Town under lupp!

Som vanligt görsingen bedömning av organisation, mat, plats eller annat - enbart musiken står i fokus, och det är festivalens egna affish som avgör vad som är dragplåster.
Nu kör vi!

Spets
Metal Town lockar med två dagar av hårdrock, och har då förstås inte en dag färre att använda för sina huvudakter än ex Sweden Rock. Huvudnummer är System Of A Down som får störst text av alla, och sen går man även på ganska hårt med Volbeat, Korn, Avenged Sevenfold, At The Gates, Bring Me The Horizon, Anvil, Deicide och Watain.
Klart blandat altså, och en sak som blir tydlig är att denna festival riktar sig mot en yngre publik. Personligen skiter jag i band som Korn och Avenged Sevenfold, men det drar nog rätt mycket kids - för att inte tala om Bring Me The Horizon, som man får hoppas är hungrigare än vad de var i vintras... Nå, Watain, Deicide och At The Gates (men, egentligen, varför ska de ut en sväng till efter sin avskedsturné?) lockar... Volbeat funkar finfint på festival med en bärs i näven, men... System Of A Down?
Världens mest överskattade skitband alla kategorier?
Det är ju något man betackar sig för, även om folk garanterat kommer tycka det är en bra akt....
Nåväl, spetskategorin får ändå landa på 7 poäng, anförda av det hårdare anslaget.
Och okej då. Jag fattar att SOAD säljer biljetter. Folk har ju ingen vidare smak, tydligen... :)

Bredd
Bredden då, alltså motsatsen till spets - hur står det till här?
Helt klart har man ett ganska skönt upplägg på hela grejen, eftersom systerfestivalen West Coast Riot ligger dagen innan och erbjuder bredd till de som vill ha mer punk. Ett rätt smart koncept som man ju kan tycka att fler festivaler borde ta efter. Dessutom har man ju Close-Up-tältet som bjuder på spelningar av väldigt varierande erfarna band.
När det gäller de "riktiga" aktera under fredagen och lördagen så är det också rätt bra.
Man bjuder på stabila och säkra liveakter som Soilwork, Cavalera Conspiracy (som ju lär spela en heldel låtar från Sepulturatiden...), Meshuggah, All That Remains, Arch Enemy, Khoma med flera.
Ledordet är at det är rätt modernt, och betydligt hårdare än på till exempel Sweden Rock.Några akter spelar på flera festivaler, så vi får band som Ghost och Raubtier även på västkusten.
Bredden är ändå rätt bra med tanke på att det är två dagar enbart, och att det finns möjlighet att komma på torsdagsfestivalen om man vill se akter som Kvelertak eller Millencolin.

Även breddkategorin får landa på 7 poäng, och ska Metal Town högre så undrar jag om man inte måste utöka med ännu en scen eller ett tält?

Rock
Kategorin rock blir enkel att beskriva.
Misär!
Det är inte en av de saker som Metal Town premierar, och Ghost, Doctor Midnight and The Mercy Cult, Graveyard samt kanske till viss del Bullet står för den delen.
Man har liksom kastat om jämfört med Sweden Rock när man tittar på extremmetal och rock, och vi landar här på en 3:a i betyg för Göteborgsfestivalen.
Det är helt enkelt inte fantastiskt, och jag gissar att denna festival inte lockar många som vill se lite softare rock. Även om Graveyard är stekheta just nu...

Hårdrock
Mittfåran är representerad av akter som Avenged Sevenfold, System Of A Down, Volbeat, Anvil, Evergrey, Cavalera Conspiracy och Madball. Och jävlar vad mycket konstig modern hårdrock man bjuder på: Bring Me The Horizon, Korn, Raubtier, Corroded, Korn... jag känner mig gammal och bakåtsträvande när jag kollar in den uppställningen, och kan sakna ett band av klassiskt snitt som bryter av.
Det hade inte alls varit fel med en större klassisk akt. Accept, typ.
Hur som helst, det är som det är, och vi landar på 6 poäng här.

Extremmetal
Sist är i detta fall absolut inte minst!
Hårdare metal och extremmetal är Metal Towns riktiga ess i rockärmen, och förutom tidigare nämnda akter som Watain, At The Gates, All That Remains och Deicide så laddar man också bössan med Torture Division, F.K.Ü, Cradle Of Filth och The Black Dahlia Murder. Bland annat.
Kort sagt, gillar man sin musik hård så kommer man att få rätt bra utbud på dessa två dagar!
Poängmässigt blir det 8 poäng som avslutning!

Sammanfattning.
Jaha, hur fanken blev det här då?
Jo, 31 av 50 möjliga poäng i jakten på den perfekta festivalen - från en som inte ska på någon festival alls i år!
Nytt för året är ju dessutom att Metal Town kör med camping och har flyttat till Galoppen, så om du ska dit och inte har något bättre för dig efteråt - skicka gärna en kommentar och berätta hur det var!

5 kommentarer:

 1. Formligen älskar detta, att du gör och verkligen dyker ner.

  Missar tyvärr Metaltown och där med Deicide, känns inte som dom lär komma igen till Sverige.
  Fan och helvete!

  Nu är btw sista delen kort från SRF ute från min sida om intresse finnes! :)

  SvaraRadera
 2. "System Of A Down - världens mest överskattade skitband alla kategorier"?!

  Nu har du fan tittat för djupt ner i whiskyflaskan...

  SvaraRadera
 3. Grimgoth - tack, det var snälla ord.

  JonteRoyal - hehehe... det tog ändå ganska lång tid innan någon nappade på den meningen ändå.
  Sant är det ju, dessutom. :)

  SvaraRadera
 4. System of a down chefar ju som jag redan talat om för dig ett antal gånger:)

  SvaraRadera
 5. Festivalen är i full gång nu, SOAD är fantastiska, KHOMA sprider kärlek, F.K.Ü sprider - ja va f-n då egentligen, glädje?. AtG är så underbra som de ska vara, alla är glada och fåren bräker här utanför :) Se lite bilder på första dagen här om du vill http://kimkahn.blogspot.com/2011/06/metaltown-lagesrapport.html

  SvaraRadera