Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 16 mars 2012

.rar och partitioner?

På bilden ovan har jag iklätt mig klänning och uttrycker mina könslor för datorer.
Ungefär.
För jag behöver lite hjälp.
Har fått en del material skickat till mig för lyssning (Pray For Locust senaste EP samt Jontes tips Crater Face), men det visar sig att filerna är i et format som heter .rar
Tror det är en form av komprimering, men kan ingen hjälpa mig och berätta vad i helvete jag behöver för att kunna packa upp grejorna så att det blir möjligt att använda själva innehållet?

Och, sen till det som verkligen gör mig knäpp.
Partitioner i min hemmaburk. PC'n. Den har delat hårddisken i två delar, C: och D:
Inget märkvärdigt med det.
Det är bara det att C är helt fullt och D är helt tomt, och det innebär att om jag vill addera mer musik till biblioteket så säger datorn nu att "det är slut på minne".
Fast det är ju inte det.
Det är bara det att det fiktiva strecket i hårddisken behöver flyttas så att D bli mindre och C större - och det verkar ta mig fan omöjligt?!?
Windows Vista, heter spektaklet till operativsystem, och här behöver jag verkligen hjälp.
Kan man ändra dessa storkekar? Hur gör jag?

8 kommentarer:

 1. Vad använder du för program? Du borde bara kunna lägga till en mapp från D-disken och på så sätt sprida ut samlingen över D också. Det är dock inte optimalt utan som bästa lösningen så skulle jag rekommendera att du slutar använda C-disken och bara använder D-disken. Att börja öka/minska partitioner är inte att rekommendera även om det är fullt möjligt, t.ex. med hjälp av GParted. Sen finns också alternativet att skaffa en större disk enbart för samlingen, på så sätt skilja på operativ och musik vilket alltid är att rekommendera :)

  SvaraRadera
 2. Börja med att tanka hem winrar för att öppna upp .rar det gör du här
  http://www.rarlab.com/

  Att du har två kan nog bero på att du har backupen på D: men om den är tom så varför inte använda den för all musik ?
  Klipp ut musikfilerna från C: och klistra in dem i D:

  Hör av dig om du tycker jag är luddig.

  SvaraRadera
 3. Simon -> iTunes som spelare. Bra tips dock, tack.

  Stones -> WinRar? Ok. Du brukar ju ha koll, och fattar jag inte så frågar jag. Jag vet ju var du bo...nä, jag vet inte var du bor. Numera. Men nästan, så jag får nog tag i dig.. :-)

  SvaraRadera
 4. ...men, varför är det uppsatt sådär med partitioner från början? Vad ska det vara bra för, tycker mest det verkar ställa till det...?

  SvaraRadera
 5. Bara att höra av dig om det skulle vara så.

  Numera brukar installations programmet sitta på den andra partitionen utifall som backup/säkerhet om man behöver installera om Windows så kör man den från den andra partitionen. I ditt fall kan det ju vara bra om du behöver installera om datorn så kan du spara ner dina viktiga musikfiler på den andra partiomen så ligger de kvar efter ominstallationen.

  Fast jag skulle nog ha musiken på en nätverksdisk istället, så kan man ju streama via stereon om så önskas.
  Fast jag är ju som du och vill ha det fysiska mediat om det ska spelas på riktigt :)

  SvaraRadera
 6. Instämmer med föregående två talare, men vill bara tillägga att om du använder dig av windows "My Music"-mapp (vilket också är defaultställe för saker som iTunes) så rekommenderar jag följande:
  1) Gå in på D:
  2) Skapa mapp du kallar "Musik" (eller liknande)
  3) Titta i vänstermenyn i Explorer (du borde ha något som heter Libraries eller Bibliotek)
  4) Högerklicka på "Music" och välj "Properties".
  5) Klicka på knappen "Include a folder..."
  6) Gå till D:\Musik (eller vad du nu kallade den)
  7) Välj nu din nya mapp i fältet "Library Locations"
  8) Klicka "Set save location"
  9) Klicka OK.
  (Jag kör Windows 7 visserligen men det borde funka likadant på Vista)
  Nu kommer alla musikprogram du kör förhoppningsvis defaulta till D:\Musik

  SvaraRadera
 7. Hur stor är din D: partition?

  Som Stones redan nämnt så kan det användas i säkerhetssyfte. Dvs. man ser till att spara all viktig data på D:. I händelse av att du kraschar operativsystemet så behöver du inte oroa dig för att själva datat försvinner om du behöver göra en ominstallation.

  Dock skall man komma ihåg att eftersom det är en fysisk disk som virtuellt delats upp som 2, så går givetvis allt data förlorat om disken i sig skulle gå sönder.

  Som Stones redan nämnt, om du har filer som du är väldigt rädd om, kolla upp en nätverksdisk. Behöver inte kosta så jättemånga tusenlappar men kan då ge dig både enklare åtkomst till dina filer från flera datorer, men framför allt (om man ser till att den har speglade diskar) ökad säkerhet för dina filer.

  Winrar är bra, eller 7-zip

  SvaraRadera
 8. Du kan kontakta mig också om du får mer problem, och du har fått bra hjälp ovan så jag behöver inte nu. Annars google.

  SvaraRadera