Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 9 september 2012

Live!: Pantera "Official Live 101 Proof"

Dags att dra igång höstsäsongen av Live!-serien, där en svit av liveskivor som du verkligen behöver i din skivhylla granskas, och om serien tog sommarlov med en skiva som har två utropstecken i sin titel så är det dags att återkomma efter samma sommarlov med en skiva som istället utger sig för att vara "101 Proof Official".
Pantera presenterar pure against the grain american metal från -97!
Här staplar man upp ett låtmaterial som är häpnadsväckande starkt. Man startar genom att trampa gasen i botten ("New Level", "Walk" och "Becoming"), pressar sig starkt genom mitten (bland annat "This Love", Strength Beyond Strength" och "5 Minutes Alone") för att sedan avsluta med ett riktigt crescendo (som då innehåller exempelvis "I'm Broken", "Cemetary Gates", "Cowboys From Hell" och "Hostile"). Totalt 16 spår ilsken machometal som levereras med full frenesi och ett gitarrljud som är elakt och precis lagom uselt för att man ska höra hur detta verkligen är live. 101 proof southern metal som gärna travesterar på sådana saker som Jack Daniels-etiketten och att man är stolta rednecks.
Typ.
Men det funkar ju.
Otäckt bra, skulle jag vilja säga, och det beror väl till lika delar på att bandet är snortajt. Pantera i sina glansdagar avseende spelskickligheten, och Dimebag visar ju hur man hanterar en gitarr. Anselmo sjunger/skriker/vrålar/hetsar sig igenom spelningen, och med en rytmsektion som består av Vinny Paul (trummor) och Rex Brown (bas) så finns ett redigt fundament att stå på.
Och så var det ju det där med låtmaterialet.
Det är rent av extremt bra, och sammanfattar bandets fyra plattor "Cowboys From Hell", "Vulgar Display Of Power", "Far Beyond Driven" och "The Great Souhern Trendkill" på ett alldeles utmärkt sätt. Så, drick en sportdryck, dra på dena här skivan på maxvolym, läs Tvekampen mellan just "Cowboys From Hell" och "Vulgar Display Of Power"  och försök sedan att still.
Det kommer inte att gå.
Du kommer att börja sittdansa i soffan, för att sen spela luftgitarr och trumma på kuddar.
Live!-säsongen hösten 2012 är inledd. Med Pantera!

1 kommentar: