Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 14 september 2012

Veckans Tips: Brazen Abbot "Guilty As Sin"

Jag gillar ju melodisk hårdrock, hårdrock som är riffdriven via gitarr och som har en bra sångare som klarar av att pressa på när så krävs, samt förmedla känsla när så krävs.
På Åland finns då en av halvdoldisarna om man gillar sådan musik, och det är gitarristen och kompositören Nikolo Kotsev.
Han har fått stå i centrum en gång tidigare i Veckans Tips, då med sin hårdrocksopera Nostradamus - denna vecka är det dags att titta på hans "riktiga" band, Brazen Abbot och plattan "Guilty As Sin" från 2003!
Här serveras just det jag suktar efter, melodisk hårdrock med bra sångare. Joe Lynn Turner, Göran Edman och Jorn Lande får sjunga 4 spår var, och det ger en varierad skiva eftersom de trots sin gemensamma faktor (hög kvalitet!) också är rätt olika som sångare.
När Turner ger sig på "One Life To Live" och "Slip Away" så låter det så jäkla mycket Rainbow runt den här tiden, när Jorn ger sig på spår som "Eyes On The Horizon" och "Mr Earthman" är det tyngre tongångar, och när Edman sjunger "Fool's Confession" eller "Like Jonah" så lyser hans förkärlek för mjukare och mer finstämd musik igenom.
Nikolo själv tar han om gitarr, fiol, piano och keyboard, men han backas av ganska erfarna herrar i övrigt. Ian Haugland sitter på trumpallen, Mic Michaeli hanterar orgel och John Leven basen.
Precis.
Typ halva Europe.
Och det är ungefär här man kan inse att detta är en högklassplatta.
Dessa inblandade herrar är helt enkelt för bra för att leverera skräp!

Sista låten är titelspåret, som först dominerar totalt i runt 4 minuter, och sedan glider över i en skön, till största delen instrumental, del innan det till slut tonar ut efter dryga 7 minuter.
"Guilty Of Sin" har möjligtvis lite taskig ljudbild (inspelningen är gjord på Åland, i Nitrax Studios), men i övrigt är det toppklass. Speciellt eftersom låtmaterialet också levererar, inte bara medlemmarna.
Kolla in Brazen Abbot på Spotify, speciellt om du gillar referenserna du läst ovan!

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Bra det där.

    SvaraRadera
  2. Det här är helt okej. När jag en vän hade vår värsta Göran Edman-period (omkring då när första Karmakanic-skivan kom) letade vi fram så mycket som möjligt av honom. Då lyckades vi få tag på det mesta, men idag skulle det nog vara ett jobbigt projekt.

    SvaraRadera