Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 23 september 2012

Live!: Dio "Dio At Donington"

På etiketten står det "His Music Will Live On Forever", ett citat av Geezer Butler (Black Sabbath, Heaven And Hell, GZR).
Så sant så.
Och kanske är detta ett av de bästa sätten att låta musiken leva vidare på, med en dubbellive av yppersta mått?
"Dio At Donington" är två spelningar på samma festival, tagna 1983 samt 1987.
Det innebär att den första skivan är precis när Dio har grundats, alltså som egen fristående grupp, och då enbart första plattan "Holy Diver" finns ute. Låtmaterialet innefattar då förstås rätt mycket spår från just den plattan (men ändå innan "Rainbow In The Dark" blev en dunderhit som borde avsluta showen), och det kompletteras med låtar från både Rainbow-karriären ("Stargazer", "Man On The Silver Mountain"(som delas i två delar), "Starstruck") och från åren med Black Sabbath ("Heaven And Hell", förstås, samt "Children Of The Sea").
Ändå är det Dio, med Vivian Campbell på gitarr, Jimmy Bain på bas, Vinny Appice på trummor och Claude Schnell på keyborad och inget annat.
Ljudet är bra, avskalat och rättfram.
4 år senare består bandet av samma spelare förutom att det är Craig Goldy som spelar gitarr, och det har hänt saker. Ljudbilden är mer "80-tal", med en framlyft keyboard, och materialet har fått sällskap av låtar från skivorna "The Last In Line", "Sacred Heart" och purfärska "Dream Evil".
Dessutom har en låt som "Rainbow In The Dark" fått en särställning som den största egna hiten, och ligger nu sist som avslutningslåt.
Jag gillar verkligen konceptet med dubbla spelningar på samma ställe, från två olika år.
Det ger möjlighet att jämföra bandet, ljudsättningen, sånginsatsen (klanderfritt, som vanligt...) och setlistan - precis som jag skrev när denna platta recenserades en gång i tiden.
Att man också får läckra backstagepass från dessa Monsters Of Rock-spelningar är ju bara extra strössel på tårtan, och ännu en aledning till att du behöver den här dubbelliven i skivhyllan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar