Metalbloggens samarbetspartner:

lördag 24 november 2012

Pratsång. Man varför?

 Det är ganska mycket Tiamat för undertecknad just nu.
Senaste given "the Scarred People" ska recenseras för Werock såhär till månadsskiftet, och den har fått snurra sina modiga antal varv. Dessutom måste jag få påpeka att den intervju som finns i Sweden Rock Magazine #97 är en av de bästa jag läst på bra länge.
Humor, öppenhjärtighet och udda intressanta frågor i en salig blandning med bilder från det privata fotoalbumet för det till en riktigt bra inblick i frontmannen Johan Edlunds liv. Gillar du bandet ska du inte bara kolla in bilderna från spelningen på Close-Up Magazine-seglingen, du ska också försöka få tag i ett ex av just 97:ans SRM. 
Skivan i sig är en rätt annorlunda skapelse än förra given "Amanethes", och bland annat dessa skillnader belyses i intervjun.
Nå, jag ska inte djupdyka i skivan här. Då får vänta till recensionen när det gäller den saken, men jag vill belysa en sak. En grej jag liksom inte fattar.
Pratsång.
Ibland kan det vara samplingar av något som talas mot bakgrund av musik, men för mig faller det inom samma kategori.
Jag gillar't inte.
Alls.
Och tyvärr finns det lite sånt på just "The Scarred People", exempelvis när titellåten börjar gå lite på tomgång mot slutet av själva låten.
Nu ska vi inte låta Tiamat ta smällen, det jag vill göra en spaning på är egentligen fenomenet i sig - det förekommer ju tyvärr lite överallt.

Grejen är att just pratsång får mig att rygga tillbaka. Jag kan nog såhär spontant nästan bara säga ett enda ställe där det passar, och det är i inledningen av Iron Maidens "Number Of The Beast". Den låten skulle ju inte varit detsamma utan, men då är det mer ett intro än mitt i låten (visst jag har säkert missat något, men så blir det när man bara skriver och inte tänker igenom allt.. du får väl påminna mig i så fall!), och det säger väl en del om mina tankar om det där.
Varför har man ett sånt parti med?
Känner man liksom att "fan, här är det rätt segt i den här låten och det behöver något för att piffas till... vi lägger till en sampling eller kanske lite så kallat elakt prat"?
Fan, om det är ett svagt parti i låten kanske man borde kapa det istället för att matematiskt. Det är liksom inte alltid två minus blir plus.

Som slutkläm ändå - är det nån som kan komma undan med det så kanske det är Tiamat. Men det ändrar ändå inte sakens grundnatur.
Varför har man med pratsång?

6 kommentarer:

 1. Kanske är det så att de har något att säga, men vill säga det genom någon annans röst? Jag, personligen, älskar dessa inslag. På Entombeds Wolverine Blues (om man har den utgåva där samplingarna fått vara kvar) så är det ju helt sjukt mäktigt. Pinheads "I am the way" i början, eller "wake up your little shit" från Flatliners. Eller varför inte "i am Jesus Christ. No you're not, you're dead." De är ju klassiker. Hur går det att inte gilla något som helt klart lagts in av artisterna av en anledning? Det är ju ett sätt att uttrycka sig. Som att du inland lägger in länkar till andra sajter eller recensioner på din blog. Skulle det vara fel?

  SvaraRadera
 2. Anonym -> Det finns ju en hel del uttryck som artister använder utan att jag gillar det. Givetvis fattar jag ju att bandet lagt dit det för att de vill (fast det vore onekligen jävligt coolt om de inte visste om något, och den onde anden BAAL var den som talade!!), men jag behöver väl inte älska deras val för det?
  Precis som du gör det.
  Demokrati och individens fria vilja, och det är väl det som är så bra med hårdrocken. Att vi kan gilla mer eller mindre samma sak men ändå tycka så olika?
  (Jag gillar t ex "Wolverine Blues" utan samplingar, ändå är det ju i stort sett samma produkt vi diggar!)

  Med det sagt, vad vet jag?
  "Those who can't do, teach.
  Those who can't teach, review"

  Alltså. Det kanske är mitt begränsade sinne som inte fattar grejen, men ändå.
  Jag gillar't inte!

  SvaraRadera
 3. Pratsång eller ej, Tiamats nya är genomusel, på gränsen till fullständigt olyssningsbar. Årets sämsta platta med råge.

  SvaraRadera

 4. Tjena igen (det var jag som råkade bli anonym) :)

  Jag är helt med. Jag vill bara att du skall gilla det för att jag gillar det och njuter så sjukt av det. :) Det är klart att jag vill dela med mig... :)

  Vore ohyggligt läskigt om någonting verkligen hade smugit sig in på en inspelning. Ett meddelande från the dark side. Kanske med lite information om hur man kan få bort Justin Bieber från skivhyllorna. Vad vet jag... :)

  /C

  SvaraRadera
 5. Chrille -> Oå pricken då! :-)

  Snusgrop -> Olyssningsbar tycker jag är att ta i, men inte är det någon av bandets större stunder, helt klart.
  Förresten, min iPhone vill automatstava "Snusgrop" till "Smutsgris". Det tyckte jag var lite roligt, utan att mena något elakt för det!

  SvaraRadera
 6. Smutsgris känns å andra sidan mer lämpligt, då jag inte snusar.

  SvaraRadera