Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 23 november 2012

Veckans Tips: Moloken "Rural"

Om det nu någonsin fanns en skiva som passar novembermånadens mörker så var det väl denna.
Moloken "Rural" bjuder på en svärta och en tyngd som är imponerande, och man gör det med en sådan finess att hela skivan är en riktigt godbit för oss som gillar doom/sludge med skriksång. Martins recension på Werock från förra året är fin läsning som täcker mycket av skivans kvalité, men lite egna tankar om Umeågängets alster ska du få här också.
7 spår, de flesta rätt långa är vad skivan innehåller, och det som egentligen gör detta tungt är inte en krossande produktion - den är tvärtom faktiskt ganska luftig och inte speciellt komprimerad - eller en dånande bas. Nej, det är istället resultatet av alla delar, när gitarrspel, trummor och basslingor sammanflätas till en enhet, en låt. Ofta är det nästan som om gitarristerna Patrick Ulmefors och Kristoffer Bäckström spelar olika låtar, men när dessa riff och slingor krockar så uppstår en egen identitet. Inledande "The Titan Above Us" inleds mer i stort sett 3 minuter stämningssättare som sakta bygger upp trycket innan bandet kastar sig ut i själva låten. "Walz Of Despair" låter stundtals dissonant, fel och rätt på samma gång, och så fortsätter det.
Malande, tungt, dystert. Endast i bästa spåret "Ulv" driver bandet stundtals upp tempot och aggressiviteten (resultatet minner lite om black metal, faktiskt, speciellt i de sekvenser där Jakob Burstedt bjuder på lite dubbeltramp från sin trumpall), men annars är det fullständig förtvivlan som målas över en mörk kanvas.
Riktigt bra.
Kanske är Nicklas Bäckström stjärnan ändå. 
Han står för både bas och sång, och dessa två ingredienser är kanske plattans bästa.
Distinkt och svävande på samma gång. Levererat med perfekt timing.

Kolla in Moloken. "Rural" är andra given, så du har chansen att följa med tidigt på killarnas musikaliska och karriärmässiga resa. Gör det. Du kommer inte att hitta ett mer passande uttryck för svarta november...

1 kommentar:

  1. Jag har inte hört det här bandet, men namnet är i alla fall utmärkt. Ska kolla upp vid tillfälle...

    SvaraRadera