Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 18 juni 2010

Veckans Tips: Amorphis "Eclipse"


Det sista Veckans Tips som publiceras för säsongen (efter denna vecka blir det sommaruppehåll, innan serien förstås återkommer till hösten) är en skiva som jag för alltid kommer att förknippa med just sommar. Det här är skivan som gjorde att jag upptäckte finska Amorphis, och det blev verkligen soundtrack till den sommaren. Sen dess har bandet kläckt ur sig två riktigt vassa skivor till, varav den senaste "Skyforger" kammade hem fina betyg när den recenserades här på bloggen, samt hamnade på min topplista för 2009 på Werock.
Musiken som Amorphis bjuder på är relativt säregen, de har lyckats med den svåra uppgiften att hitta ett eget sound inom hårdrocken. Det är melodisk metal, ibland med inslag av skriksång, ibland rent - men alltid med en fenomenal känsla av sångaren Tomi Joutsen, och alltid med en känsla av att musiken är svidande vacker och en aning vemodig. Det liksom hörs att bandet härstammar från Finland, på ett bra sätt.
Plattan ifråga är smockfull med höjdarlåtar, och här finns i princip inga svaga spår. De riktiga topparna nås dock i "House Of Sleep" och "Same Flesh", som borde blivit riktiga kioskvältare om livet hade varit rättvist...
Du hittar Amorphis plats i cyberrymden här, och kan givetvis kolla in dem på Spotify. Håll dessutom utkik efter den kommande DVD'n "Forging The Land Of A Thousand Lakes" som släpps i sommar. Kanske blir det sommarens soundtrack?

2 kommentarer:

 1. Amorphis funkar from time to time känns det som faktiskt.

  Nu i helgen har du också chansen att ställa frågor till mannen bakom bloggen, ta chansen DU också!
  Dags att gnugga hjärncellerna med andra ord!

  Rock on!

  SvaraRadera
 2. Sjukt bra band. har du lyssnat på låten seperated som finns med på sliver bride singeln skukt bra /oskar

  SvaraRadera