Metalbloggens samarbetspartner:

lördag 26 juni 2010

I Backspegeln: Behemoth "Evangelion"


Ny skiva i fokus idag - och denna gång är det inte vilken som helst. Det är polska fenomenet Behemoths senaste verk "Evangelion" som granskas, och med tanke på hur årsbästalistorna för Werock såg ut, samt hur jag själv kommenterat den livespelning som bandet gjorde i vintras så är det här en av 2009 års verkliga tungviktare. När jag recenserade plattan så fick den 4:a av 5.
Ingen toppnotering, alltså, och det berodde framförallt på att jag då ansåg att låtmaterialet var svagare allt eftersom skivan fortgick, och direkt dåligt i avslutningen.
Nu då? Såhär efteråt?
Tja, ett sätt att bedömma skivor är ju hur mycket speltid de får. Behemoth som band kräver ju en hel del av sina lyssnare, det är inget man slölyssnar på i bakgrunden direkt, utan kräver lite fokus. Jag har spelat den här skivan en del - främst kanske inledningen då, med en del härliga tips avseende mix och mastring om du gillar sånt - men den har faktiskt fått stå tillbaka för en annan skiva i bandets katalog, den grymma "Demigod".
Och här är nog min verkliga uppfattning om "Evangelion"; jag dyrkar en hel del av låtarna, och tycker att bandet helt klart har tagit intressanta kliv både tekniskt och låtskrivarmässigt, men jag saknar den där helheten som jag tycker finns på exempelvis "Demigod".
Kanske beror det på att jag själv upptäckte bandet i samband med just "Demigod" och lägger värderingar i det, kanske inte. Oavsett vilket så konstaterar jag att "Evangelion" är en bra platta med en del helt fantastiska spår, men att jag ändå står fast vid den där betygsfyran!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar