Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 6 mars 2011

Live!: Marduk "Warschau"


Svenska Marduk är verkligen veteraner inom black metal - och de tillhör helt klart inte bara den svenska eliten, utan även den yppersta världseliten.
Med rötterna i Östergötland har bandet ett antal framgångsrika världsturneer bakom sig, där de spridit sin piskande och väldigt rensiga musik till massorna.
"Warschau" är tagen från Deathmarch-turnén, inspelad i september på Proxima i den Polska huvudstaden, och det är ett alldeles ypperligt bra dokument över bandets infernaliska musik.
Morgan Håkansson är bandets skapandekraft och gitarrist, och på denna tagning har han sällskap av Emil Dragutinovic på trummor (som sedan dess har lämnat bandet och ersatts av Lars Broddesson), Devo på bas och den fullständigt briljanta galningen Mortuus på sång.
Inledningen är också enbart att klassa som helt makalös. inledande "The Handman Of Prague" sätter standarden, och det enda andningshålet inledningsvis är andra låten "Seven Angels, Seven Trumpets" som bjuder på mer tyngd än rens. Sen fortsätter det hela resan, och även om låtar som "Azrael" och "Burn My Coffin" innehåller more than meets the ear i form av stick som bygger mer på sväng och känsla än piskrens så är detta lik förbannat en skiva som smiskar stjärt exakt hela vägen.
Ljudet är riktigt bra, jag rekommenderar denna platta extra mycket för avlyssning i hörlurar och med lite fokus, då det lyfter hela klabbet en hel del, men även i "slölyssningsmode" så funkar förstås låtar som "Panzer Division Marduk" eller "With Satan And Victorious Weapons"
Faktum är att när man till slut når avslutande "Wolves" så är man sådär skönt manglad och rensad i hörselgångarna som bara en riktigt intensiv överkörning kan få en att känna.
Och det vill man ju!
Det finns egentligen bara en sak att invända mot denna pärla, och det är att den är inspelad innan bandets magiska platta "Rom 5:12" fanns till, och därmed saknar de låtarna, men det är kanske lite futtigt att gnälla om.
Kort sagt, Marduks "Warschau" är en platta du behöver ha hemma i skivhyllan. Den inte bara fyller sin funktion - den skapar sin egen nytta, och gillar du extremmetal kommer du som jag att dras tillbaka till den här skivan gång på gång...

1 kommentar:

  1. Nu talar vi mitt språk. Har alltid haft bandet i periferin men alltid gillat Rom 5:12. Wormwood är lika fantastisk den. Ett av få black metal band som faktiskt kör på riktigt och gör musik som stundtals får mig att må dåligt.

    SvaraRadera