Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 17 maj 2012

Demorecension: Lancer "Purple Sky"

Det verkar som om demorecenserandet går i vågor. Det saknas nästan aldrig intresse från band som vill få sina alster bedömda, men av någon anledning blir det ibland stiltje i publicerandet. Antagligen är det mitt fel - så det är väl dags att göra något åt det. Dags att kolla in Arvikas Lancer och deras andra demo, "Purple Sky".
Det första som slår en som utstående betraktare med avsaknad av historia med bandet är att hela släppet andas proffesionalism. Det är snyggt förpackat, producerat till löjligt hög nivå och med medföljande glättigt papper som berättar om bandet.
Det är, på det hela taget, inte alls en demo man håller i handen egentligen. Det är snarare en regelrätt EP.
Bandet i sig består av Isak Stenvall på sång, Fredrik Kelemen & Peter Ellström på gitarr, Björn Svensson på bas och Sebastian Pedermera på trummor, och dessa herrar har den gemensamma skärningpunkten i sin musikutbildning på Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Håller man det i minnet så är det rätt lätt att förstå att detta, det är otroligt väl levererat näår det gäller den musikaliska insatsen.
Det spelas brallorna av många nybörjarband, helt enkelt, och det märks att alla hanterar sin insats tillfredsställande, och det borgar förstås för en fortsättning i dur för Lancer.
Musiken då?
Vad är det för något?
Bandet själva påpekar att Iron Maiden och Helloween står som förgrunder.
Personligen hör jag inte så vansinnigt mycket av de förstnämnda, men massor av de sistnämnda.
Detta är tre låtar med full spelglädje modell Tyskland i början av -90.
Låtarna som serveras är "Purple Sky", "Dreamchasers" och "Mr Starlight", och eftersom den största kännaren på sånt som jag vet är gode vännen R2 så var jag tvungen att ge honom en kopia och fråga vad han tycker.
Domen lyder som följer: Jamenvafan, det var ju helt okej. Lancer. En bit in i första låten var det absolut inget unikt tycker jag. Men andra låten var bra mycket bättre, gillade hur de spelar. Och sen tredje låten är ännu bättre tycker jag, det är ju faktiskt lite kreativa. Nåt som sticker ut och inte bara en mall… som väldigt mycket annat. Och som jag även trodde om detta efter en bit in i första, som sagt. Kanske lite väl trallvänliga refränger. Men just nu går trean, och den gillar jag skarpt.


Under första låten tänkte jag på att hur svårt det måste vara nu för tiden, att slå. De är ju väldigt duktiga musiker… och om detta vore sent 80-tal, tidigt 90 så hade de haft det lättare. Tror jag. Finns så mycket duktiga musiker nu som inte får till det. Nu ett till varv på tredje låten!

Det där leder oss in på min egna ödmjuka åsikt. Förstås.
R2 litar jag på, men personligen tycker jag nog bäst om inledande titelspåret. Det har en refräng som klistrar sig fast. Den allra största funderingen är ändå... hur kan det komma sig att detta är en demo, och att bandet inte släpper fullängdare? Det kan inte saknas erbjudanden för ett sådant här band? I ärlighetens namn är det kanske inte min favoritgenre, men ändå - här finns ju genuin kvalité?
Jag var helt enkelt tvungen att kolla med Isak, sångaren.
Det mynnade faktiskt ut i en liten intervju, kan man säga.
Håll till godo:

Tjena Isak, sångare i Lancer. Hörrdu, "Purple Sky"... kallar ni det en "demo" eller en "EP"? Det känns ju som en riktig relase, måste jag säga...
Skivan är meningen som en demo för att skivbolag ska höra hur vi låter, men vi la ner massa tid och pengar på produktion och tryck och resultatet blev mer som en Ep. Det var faktiskt Tim Flinth ifrån Perry and the Travellers som sa till mig, det här är ingen demo, det är ju en Ep :)
Okej. Detta är andra given. Hur tycker ni själva att ni utvecklats sen förra?
Musikaliskt sett så drar de nya låtarna mer mot heavy metal, förutom Mr Starlight som är en powermetal hyllning utan dess like.
Tillskillnad från förra skivan så har vi nu hittat ett sound, och Gustav Ydenius i Leon Studios gjorde ett kanonjobb. Vi ville att slutprodukten skulle låta organisk, det ska höras att det är musiker som spelar, det finns så mycket dålig powermetal med plastiga produktioner. Vår förra demo lät väldigt plastig, digital och innehöll ingen dynamik. Men jag diggar soundet som fan på Purple Sky, och jag tror vi kan få det ännu mer organiskt på kommande platta. Förrutom att låtarna är bättre så har alla utvecklats på sina respektive instrument, de flesta av oss hade inte spelat i hårdrocksband sedan högstadiet/gymnasiet.

Är det på gång en fullängdare? Med den kvalité och de framgångar (Livekarusellen 2011 där ni tog hem segern, samt att jag har för mig att jag läst recension om er i Sweden Rock...) torde det inte saknas propoer från skivbolag...
Vi har fått flera erbjudanden redan, tyvärr är inget officiellt. Men jag kan säga att jag skrek av glädje hemma i lägenheten när ett bolag hörde av. Så en debutskiva är garanterat på väg, nu gäller det bara att hitta det bolag som kan göra mest för oss i vår position som nytt band på marknaden.
Vad är roligast, att spela live eller att höra det färdiga resultatet med en ny låt?
Svår fråga, hela processen med att skriva låtar är rolig men belöningen är alltid när man står på scenen och levererar sin musik med fullt ös. Vi vill alla ut och spela, det är på scenen Lancer hör hemma och gör sig allra bäst.

Om ni får göra en fullängdare, kommer ni att följa HELLOWEENS fotspår och avsluta skivan med en skitlång 10 minuter+ låt?
Haha, jag har en vision i huvudet vad albumet ska heta, vad som ska vara på omslaget och titelspåret ska givetvis ligga sist på skivan, tyvärr är låten bara 6 min änsålänge men vi får se vad den hamnar på! Jag tycker alltid att det är bra att avsluta en skiva med en riktigt lång och fin låt. Här är några favoriter:
Iron Maiden, Hallowed be thy name
Edguy, Theater of Salvation
Avantasia, The tower
Gamma ray, Armageddon
Katana, Quest for Hades
Vem i bandet har sämst morgonhumör?
Shit, jag vet inte riktigt, Men Fredrik Kelemen (Gitarr) är mest grinig när han är hungrig iallafall!

Vilken är, egentligen, den bästa skiva som någonsin gjorts - och hur rankar ni er kommande fullängdsdebut (för det fattar ju alla att det bara är en tidsfråga..) i jämförelse?
Det finns hur många bra skivor som helst. Men en skiva som står ut i mängden är Iron Maidens Brave new World. Jag tror att det är en speciell skiva för alla hårdrockare i min generation, hårdrocken var tillbaka på riktigt! Det går inte jämföra oss med Iron Maiden, dem är gudar, vi är bara missionärer :P Men jag tror att Lancers debut kommer att bli lika bra som Edguys Mandrake kanske :)
Vilken tycker du själv är bäst? Det är alltid kul att veta!

Hörrdu! Detta är inte Jeopardy. Det är jag som ställer frågorna... men okej Den bästa skiva som någonsin gjorts är Queensryche "Operation: Mindcrime". Den går inte att slå!

Jaha. Okej. Det där blev ju jävligt mycket text ändå, mer än jag hade tänkt.
Alltså dags att avrunda detta. Du hittar Lancers MySpace här, och där kan du lyssna på låtarna. I övrigt är det väl bara att hålla ögon och öron öppna, för detta var ju en demorecension av något som knappt var en demo. Lancer är ett mer eller mindre färdigt band och kommer att låta höra talas om sig, skulle jag tippa på...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar