Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 4 maj 2012

Veckans Tips: Mythological Cold Towers "Immemorial"

Det tar ungefär 30 sekunder för mig att förälska mig i den här skivan. Ungefär så långt in på inledande "The Lost Path To Ma-Noa" låter nämligen gitarristen Shammash en underbar ton flyga ut från gitarren och sväva iväg i luften på ett så vansinnigt episkt och vackert sätt att håret reser sig på armarna (ja, och i mitt fall ryggen också, men ytterligare information kan vi kanske lämna därhän för att inte störa känsliga läsare...).
Därefter har brasilianska Mythological Cold Towers mig i ett järngrepp, fram till sista noten på skivan "Immemorial".
Bandets doom/death-blandning är helt säregen, även om det ibland känns som vibbar från black metal av Bathorys vikingastil, ibland minner om Paradise Lost tidiga år och stundtals låter som en mix av Candlemass och Amon Amarth (!) så är det just helt eget.
Det går aldrig fort, det episka och storslagna anslaget med ett nästan drömskt ljudlandskap är helt fängslande.
Låtar som "Akakor", "Enter The Halls Of Petrous Power" och "The Fallen Race" är bra både på egen hand och i den väv som är skivans helhet.
Kanske framförallt i det senare fallet.
Att lyssna på skivan blir som en hypnos, och efter otaliga varv är det nästan svårt att avgöra var en låt slutar och en annan tar vid, trots att man vet ändå.
Kort sagt - detta är otroligt bra, och det var ett tag sedan jag stötte på en platta som så kraftigt ruckade min vardag.
Bandet består av fyra långhåriga blekfisar. Shammash hanterar som nämnts gitarren, Nechron gitarr och keyboards, Hamon trummor och Samej sången. Någon som hanterar basen finns inte angiven, men jag utgår från att någon av gitarristerna har den uppgiften.
Det enda man kan ha att anmärka är kanske att den growl som Samej presterar är väl grov ibland, och att det därför krävs ett texthäfte för att till fullo tillgodogöra sig låtarnas djup.
Petitesser dock.
Detta är en skiva du verkligen behöver.
Mythological Cold Towers är ett Veckans Tips jag är riktigt nöjd med, men tyvärr verkar skivan inte finnas på Spotify trots att den är utgiven så sent som 2011 och av Cyclone Records.
Istället får du gå till MySpace och ta det därifrån!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar