Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 21 oktober 2012

Live!: Nirvana "Unplugged In New York"

Löften är till för att hållas.
Jag har tidigare haft både Alice In Chains och KISS i opluggade versioner när det gäller liveskivor som är essentiella för dig att ha i skivhyllan, och lovat att vi ska komma runt till Nirvanas platta också.
Det är dags för det nu.
Detta är inte bara intressant eftersom bandet i sig fick en kort men lysande karriär, eller för att frontmannen Kurt Cobain verkar ha varit en udda figur. Det är inte ens intressant bara för att bandet har en hel del riktigt bra låtar att presentera i annorlunda versioner i form av unplugged, utan kanske minst lika mycket eftersom man väljer att blanda sitt egna material med ganska många spännande och lite oväntade covers.
Det ger, för min del, en extra dimension til den här skivan, och är en anledning till att jag återvänder med jämna mellanrum.
Mixen av att höra "About A Girl" eller "Come As You Are" (nostalgi, men serverat på ett annat sätt eftersom det är just unplugged) tillsammans med riktigt spännande versioner av David Bowies "The Man Who Sold The World" eller The Vaselins "Jesus Don't Want Me For A Sunshine" är rätt häftig.

Dessutom är spelningen från-94 i New York satt med en skön ljudbild.
Det är avskalat men ändå bra.
Det lyfter fram allt från gitarrer till sång, men utan att göra det genom att vräka på med allt man har.
Snyggt, helt enkelt, och väldigt avslappnande utan att bli tråkigt.
Och vilket band sen! Dave Grohl på trummor, herr Cobain på gitarr, Krist Novoselic på bas och Pat Smear på gitarr, samt Curt och Chris Kirkwood på gitarr som extra uppbackning, och Lori Goldstone på cello ibland.
14 spår som man får tacka MTV för, oavsett vad man kan tänka om den kanalen och detta fenomen så är i alla fall jag väldigt glad att det har förevigats, och jag tycker att denna skiva har sin givna plats i skivhyllan - speciellt ur ett live-perspektiv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar