Metalbloggens samarbetspartner:

måndag 1 oktober 2012

Veckans Citat: Ozzy Osbourne

En av de saker som jag tycker är lurigt numera är att sätta en etikett på musik.
Alltså, är detta black metal, dödsmetall eller svärtad döds.

Inte viktig?
Nä. Egentligen inte. Men ändå kan det finnas lite av en poäng, speciellt om man som jag försöker sprida bra musik till vänner, bekanta och fiender. Då kan det ibland vara bra, helt enkelt för att tala om att, säg, Gorgoroth och Rival Sons inte låter lika. Så att förväntningarna och det eventuella suget att kolla upp bandet blir rätt.
Oväntat nog kommer så ett citat från Ozzy Osbourne (bilden ovan från spelningen på Stadion i somras) som ändå sätter fingret på detta, och det på det allra bästa sättet, om hur det egentligen är.

"Jag köper inet det där snacket om "hård rock" och "hårdrock".
Jag menar, hårdrocken från sjuttiotalet låter inte alls som under åttiotalet, och hårdrocken från åttiotalet låter inte alls som den gjorde under nittiotalet.
Vem kan säga vad som är och inte är en viss sorts musik?"
Ozzy Osbourne

Bra sagt, faktiskt. Och då har vi ju inte ens berört alla dessa olika varianter som finns numera (djent!), men det öppnar ändå för en fråga.
Hur mycket vikt fäster du vid beskrivningen av musiken om du läser om ett nytt band som verkar lovande eller bra? Är du allätare och tar det som det kommer så länge dte är distade gitarrer, eller smarsmakad och håller dig i en viss subgenre?
Om du kollar in i arkivet för Veckans Tips så har du till exempel en kort beskrivning efter bästa förmåga om vad skivan är. Använder ni det för att hitta musik i rätt fåra?

1 kommentar:

  1. Bra citat och vilken tanke sedan, visst har du rätt med at tdet är svårt att sätta en etikett på vissa band och deras stilar.
    Säljvklara band dom är Hårdrock, Black eller Döds är mer viktigt att det blir rätt sagt enligt mig.
    Sen är jag lite allätare med och tar det som det kommer men viss gräns och titelsägande måste finnas!

    SvaraRadera