Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 30 oktober 2012

EP: The Gardnerz "It All Fades"

The Gardnerz spelar en mix av döds och doom, och denna estetiskt vackra giv är bandets andra. Kanske är det egentligen inte en EP, promomaterialet talar om den som ett minialbum, men det känns som det är petitesser. 
6 låtar får man, och nästan alla är rätt långa och svepande, inledande duopn "Don't Look Back" och "A Horrible Disease" klockar in på 7-8 minuter stycket så det är totalt sett inte läge att klaga på mäöngden musik man serveras.
"It All Fades" är på det hela en trevlig erfarenhet och bekantskap, tycker jag. Bandet arbetar mycket med kontraster i låtarna - det växlas mellan bisvärmsriff och gitarrplock, och mitt i alltihop får man en mycket spröd cover på Darkthrones "Transsylvanian Hunger" - allt med resultatet att det blir en omväxlande och varierad lyssning.
Okej, det är inte alltid helt perfekt. Det funkar i ä'rlighetens namn bätter på ett spår som "Melatonin" med sitt melankoliska drag än vad det gör med pratsången över gitarrplock på "A Horrible Disease", men det är ändå aldrig helt ute och cyklar.
Första spåret "Don't Look Back" är ett av de bättre på skivan, och avslutning är allra bäst. "Erasing Bad Specimen" är givens behållning, vill jag säga, och här träffar bandet helt rätt i sin mix av episk och rätt aggressiv döds och doomanstrukning som faktiskt påminner lite om Candlemass eller ett band som Novembers Doom!

Bandet i sig då?
Man gör en bra insats, tycker jag. Gitarrerna har rätt ljud och timing i leveransen på riffen (bra av Wilhelm Lindh), Francesco Martin (bas) och Vedran Benčić (trummor) ger bandet både driv och ryggrad, och jag får ge en eloge till Niclas Ankarbrandts growl. Hans rensång kanske inte kliar mig på bästa sätt alltid, men growlen sitter som en smäck.
Omslaget också, det bör nämnas.
Snyggt, episkt, signerat Daniel Johnsson. Bra!

Du hittar bandets hemsida här, ochkan lyssna via Spotify här.
Gör det, tycker jag. The Gardnerz är, trots sitt ganska dassiga namn, en trevlig bekantskap!

3 kommentarer:

  1. Tack för tipset, inte dumt alls. Men namnet..! Under all kritik.

    SvaraRadera
  2. Karl Svavel -> Vassegod, och välkommen till Metalbloggen. Poäng till dig avseende namnet, det är verkligen i ostigaste laget...

    SvaraRadera
  3. Tack, jag gör så gott jag kan...

    SvaraRadera