Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 10 oktober 2013

Marduk, Valkyrja & Ofermod - Klubben 2013-10-09

 
Norrköpings black metal-kungar Marduk bevistade huvudstaden igår kväll. Turnén Serpent Sermon Sverige är en kort vända med 7 spelningar på 9 dagar, och att huvudakten är ett aktat namn bevisas väl av att man klarar av att dra runt en sån vända och dra folk i såväl större som mindre orter. 
Klubben var skådeplatsen för spektaklet, och det var verkligen ett spektakel. Vi ska komma åter till det, först några korta ord om förbanden och lite annat.
Stones hade varit vänlig nog att sätta mitt namn i dörren, och förse mig med spelschemat och hållningstiderna. Hade tänkt vara på plats i tid för första akten, men som vanligt kom vardagslivet emellan. Landade tillsammans med kompisen Per lagom till att se de sista två låtarna, och det lät väl helt okej. Laddade lite med att kolla merchståndet innan nästa akt gick på, och då kan man konstatera tre saker:
1) Marduk har en del tischor som man kanske inte skulle ha på sig på firmafesten utan att få förklara sig (Fuck Me Jesus i stor text på baksidan kan ju vända ett och annat huvud på en julfest i IT-branschen...). Bra priser dock, styva 300 för en hoodie är bra kurs.
2) Killen som stod som säljare var jävligt lik en viss AA Nemtheanga från Primordial, som Per påpekade. Min kommentar: det vore ju coolt som fan, men inte hänger väl han med på en sån här kort vända? Du ser i syner!
3) Vad jag trodde var andra akten Ofermod visade sig vara en trevlig bekantskap. Det har dock i efterhand visat sig vara tvärtom - jag kollade alltså på Valkyrja då.... 
Förvirrat? Mycket. Men eftersom båda akterna var nya för mig så gick jag från spelschemat som jag fått skickat till mig, på vilket det stod att Valkyrja skulle spela före Ofermod - och eftersom de båda hade samma backdrop utgick jag från att fallet var så. 
Det var helt fel, som en vänlig men anonym läsare påpekat - och som också fått till effekten att denna text är redigerad efter den kommentaren.

 
 

Medan jag trodde att jag kollade på ett annat band än det jag faktiskt såg så reagerade på att sångaren har kollat en hel del på hur Erik Danielsson i Watain rör sig, ibland kanske väl mycket.
Bandet övertygar rejält ändå. Det är tajt, det är rätt bra ljud och det är framförallt ett bra låtmaterial. Vi bjuds på både rens, tyngd och variation. Dessutom har bandet gitarrsolon, det tillhör ju inte vanligheterna i black metal, och efter spelningen är det bara att sätta upp bandet på listan över akter man måste sätta sig in i. Ny platta på gång i november också, vad jag förstår, och bandet luftade ett par låtar från den som lät bra!

Sen då. Tillbaka till spektaklet. Huvudaktens spelning. 
Jag har, rent krasst, aldrig tidigare bevistat en spelning som dragits med så mycket problem.
Bandet försöker slugga på, men tekniken lägger krokben för dem i stort sett hela tiden. Baskaggen fallerar de första fyra spåren, mickarna pajjar, gitarrfel mitt i en låt och konstant problem med kopplingarna som gör att det då och då blir rundgång som skakar hela golvet.
Långa pauser mellan låtarna i ett försök att rätsida på det hela, och man får se trummisen Lars Broddesson krypa runt på golvet mellan låtarna för att försöka få styr på sitt trumset.
Inte lätt att få flyt i ett gig när det är så.
En sån gång är det tur att frontmannen Mortuus har en jävla pipa och en bra auktoritet, att "Devo" Andersson är den fysiska uppenbarelsen av coolhet med sin bas och att det är en ren fröjd att lyssna på Morgan Håkanssons gitarrspel. Den mannen har en högerhand som är galet rapp, och han spelar med precision och både snabbhet och tyngd hela konserten igenom. BNandet har ju dessutom en mängd plattor att välja låtar från, så det blir en vild blandning av gammalt och nytt, tungt och snabbt - och tro på fan...
...mitt i allt ihop dyker en viss Alan Averil Nemtheanga upp som gästsångare i vad som måste vara en av bandets bästa låtar, "Accuser/Opposer" från mästerverket "Rom 5:12"!
Bra dra i lokalen då, och man märker att många gillar låten.
Eftersom bandet har så sjukt mycket att välja på så kan man inte bråka över att man inte får höra vissa låtar, men jag reflekterade i alla fall över att man inte spelade "Souls For Belial", singelsläppet från just senaste plattan. Oväntat.
För övrigt fick jag nästan bara skitbilder med min telefon, men ni får hålla till godo med dem ändå, och konstaterar att det blir bättre teknisk kvalitet från både bandet och min sida nästa gång (hoppas jag).
Till sist - visst är det väl dags för en ny liveutgåva snart? Det är ju ett tag sen "Warschau" kom nu, och även om den är fin så har ju bandet släppt mycket bra material sen dess...
 
 
 
 
 
 

4 kommentarer:

 1. Grymt att Alan var med och sjöng i Accuser/Opposer! Sjukt bra låt från en lika sjukt bra skiva. Jo det vore inte fel med en ny live alltså, finns ju så väldigt mycket bra material från dom senaste skivorna som hade varit trevligt att höra på någon bra liveupptagning.

  SvaraRadera
 2. ha ha, att inte se/höra skillnad på Ofermod och Valkyrja ger ju denna blog en 0:a i trovärdighet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym - du har ju rätt! Eftersom båda akterna var nya för mig så gick jag från spelschemat som jag fått skickat till mig, på vilket det stod att Valkyrja skule spela före Ofermod - och eftersom de båda hade samma backdrop utgick jag från att fallet var så.
   Så är det nu inte - så det är Valkyrja, inte Ofermod, som jag ska kolla upp.
   Det kanske tar trovärdigheten från bloggen, det vet jag inte. Oavsett får jag tacka för att du redde ut det, och uppdaterar genast inlägget!

   Radera
  2. Nu var inte jag där själv, sådant överlåter jag till dottern (hon var dessutom rätt besviken på Marduk), men att riskera att blanda ihop två akter man inte vet något om i en så här pass nischad genre, ser jag som ganska naturligt.

   Det är väl ingen hemlighet att jag anser att man behöver Undertexter både till texterna och bandloggorna. :-)

   Radera