Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 25 oktober 2013

Veckans Tips: Mgła "Groza"

Polska Mgła (dimma, betyder det på svenska) spelar klassisk black metal som vilar mer på tyngd och sväng än på snabbt pisk. Med andra ord - precis sånt som eder Rebellängel brukar kunna snöa in på å det grövsta, och det är precis vad som hänt efter att flertalet olika tipsare upplyst undertecknad om förra årets fullängdare "With Hearts Towards None".
Fullständigt fenomenal skiva, och eftersom jag verkligen gillar den så har jag letat lite mer i bandets (eller duons, Mgła består av trummisen Darkside och gitarristen/basisten/sångaren M) diskografi.
Det är inte helt lätt att köpa via traditionella ehandlare, men jag rekommenderar i dessa fall Discogs.com för er som verkligen vill ha fysiska alster. Mitt första köp förutom "With Hearts Towards None" var EP'n "Groza", och jag vill med detta Veckans Tips göra en sån där dubbelkombo.
Alltså tipsa om en skiva längre bak i tiden samtidigt som vi säkerställer att ni verkligen har koll på sentida "With Hearts Towards None".
"Groza" (översätts från polska till svenska med "fruktan") spelades in våren 2007 till vintern 2008 och består av 4 spår, som vanligt med Mgła betitlade med sitt löpnummer på skivan, således heter de denna gång "Groza I" till "Groza IV".
Totalt sett närmar sig speltiden ändå 40 minuter, och trots att det är en EP tycker jag med råge att det lämpar sig som ett Veckans Tips.
Ljudbilden må här vara en aning svagare och lite mindre polerad och producerad än på "With Hearts Towards None" (det "skramlar" mer här, för att sammanfatta intrycken på ett enkelt sätt), men låtmaterialet är faktiskt lika bra.
Det svänger obarmhärtigt, och låtarna är av den där sorten som man tycker att "det här var det bästa jag har hört på länge", oavsett vilken av låtarna som går på stereon för tillfället.
Allra bäst tycker jag nog att avslutande "Groza IV" är, det är sån där svinsnygg black metal att dö för. Dessutom är trumspelet överlag rent fascinerande, förmågan som Darkside besitter att kombinera sväng och smattrande är riktigt läcker).
Alltså.
Kolla in Mgła, och gör det nu. Last FM har en del av bandets musik tillgänglig, och du kan förstås läsa in dig mer via bandets hemsida. För oss som gillar fysiska alster ska också en extra eloge ges till skivbolaget, finska Northern Heritage, som tillsammans med bandet sett till att man får med texterna och den mest rudimentära informationen trots att hela paketet är sparsamt klätt i övrigt. Det är ändå väldigt trevligt och höjer upplevelsen ett extra snäpp.
Veckans Tips: Mgła. Både "With Hearts Towards None" och den avbildade "Groza"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar