Metalbloggens samarbetspartner:

torsdag 17 oktober 2013

EP: Ash And Coal "Agnostica"

Titta noggrant på omslaget till Linköpingsbandet Ash And Coal's EP "Agnostica".
Grått.
Disigt.
Nakna, svarta grenar mot en stålgrå himmel.
Det är en direkt visuell avbild av musiken som presenteras.
Grått snarare än svart.
Subtil depression som leder till hopplöshet snarare än rasande svärta.
Med relativt enkla medel - det är avskalat, stämningen byggs lika mycket av piano, harmonier och en övergiven gitarr som av melodin i sig - bygger man ett landskap som ger lyssnaren samma känsla som när man lyssnar till akter som Katatonia eller Agalloch. Dystra utsikter på ett sätt som får en att trivas.
"Agnostica" består av 6 spår (du hittar förresten bilder på den vinyl som landade i min brevlåda här), och det är faktiskt ett av de svagaste korten på skivan.
Den är för kort.
Inledande "Grim Reaper Sway" och "The Crying Game" känns nämligen mest som uppvärmning innan man släpper loss de starkaste korten.
Jag är mycket förtjust i framförallt "Of Mire And Filth" samt avslutande "Let The Warhorses Loose", men det går som sagt för fort att komma dit.
Ash And Coal består i huvudsak av de två kärnfigurerna Viktor Klint (sång, bas, gitarr) och Adrian Hörnqvist (trummor), men har för denna giv förstärkts med gitarristerna Magnus Pettersson och Joakim Kärling.
Man säger på hemsidan att huvudfokus för projektet och dess musik är det enkla riffet och känslan i magen, och det förmedlas bra till lyssnaren.

Du har plattan på såväl Spotify som med möjlighet att ladda ner den direkt från bandets hemsida. Gör det, speciellt om du gillar referenserna (eller, ja, de har ju faktiskt inte speciellt mycket med varandra att göra musikaliskt, men känslan...) samt om du vill ha lite lagomt dyster musik som sällskap nu när hösten faktiskt dragit in på allvar.

Metalbloggen fegar ju nästan alltid med EP's, och det är extremt sällan som de får en fullödig recension med sifferbetyg. Det ska inte heller Ash And Coal få (det är bara att släppa en fullängdare däremot, så är saken klar...), men ett enkelt konstaterande är istället på plats: detta är precis den typ av material som denna blogg gärna presenterar som Veckans Tips, framförallt när det drar ihop sig till kulna och mörka november.
Ta det som ett intyg om kvalitet, så gott som något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar