Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 10 november 2009

Sverigetoppen - Skiva 9

Opeth "Ghost Reveries" - 2005


Även bidrag nummer 9 kommer från den progressive dödsmetallorkestern Opeth. "Ghost Reveries" är dock en platta som tar bandet i en annan riktning än tidigare - kvar finns visserligen fortfarande samma struktur på låtarna (långa svepande 10-minutersepos är grejen), och kvar finns pendlingen mellan ren sång och growl, växlingarna mellan finstämdhet och brutal ilska. Men här finns också ytterligare ett instrument som inte använts på tidigare skivor. Bandet plockade upp Per Wiberg på keybord i samband med denna platta - och helt plötsligt är det som om ännu en dimension i bandets musik öppnar sig. Organisk, emotionellt laddad stämning ger den perfekta bakgrunden till ett låtmaterial som tillhör bandets starkaste. "Ghost of Perdition", "The Baying of the Hounds", "Reverie/Harlequin Forest" och "Grand Conjuration" sprakar av en alldeles speciell magi, och ger Opeth 2 plattor bland Topp 12!

4 kommentarer:

  1. Damnation hade gott om keyboards. ;)

    SvaraRadera
  2. Anonym.. jo, det har du i o f s rätt i. Damnation är ju överlag ingen "vanlig" Opeth-platta, men rätt ska väl vara rätt.

    För övrigt kan man ju fundera över hur stor påverkan dessa försök på Damnation hade på det slutgiltiga beslutet att plocka in det permanent på efterföljande Ghost Reveries... men det är en annan fråga.

    Tack för klargörandet!

    SvaraRadera
  3. T o m denna är bättre än BWP ;)

    SvaraRadera
  4. Tomasz - jag säger faktiskt inte emot dig. nu betyder ju inte det att jag håller med dig om BWP, men ändå... :)

    SvaraRadera