Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 17 februari 2013

Citatet: Björn Strid, Soilwork

Denna gång landar Citatet i en rykande färsk och aktuell historia.
Björn "Speed" Strid, huvudfigur sångare och frontman i Soilwork intervjuades i senaste numret av Close-Up Magazine, nummer 148. Inte så konstigt kanske, bandet är väldans aktuella eftersom man släpper nya dubbelgiven "The Living Infinite", utan av-och-till-historien Peter Wichers på gura.
Ett dubbelalbum med Soilwork vet jag faktiskt inte hur det kommer att landa hos mig.
Jag gillar bandet.
De är smygstora, och funkar verkligen. I sina bästa stunder är de briljanta, till och med - men jag är samtidigt rädd att det kommer bli lite väl mycket av det goda.
Att ett dubbelalbum blir för lika, och att resultatet blir en skiva som är rätt bra när man lyssnar på den men som jag nästa aldrig plockar ur skivhyllan efter den initiala smekmånaden.
Vi får se, vad det lider kommer väl en recension.
Men det är inte det vi ska prata om idag.
Vi ska istället prata om frontmannens sång.
Jag anser nämligen att Björn Strid är en av metallvärldens mest mångfacetterade röster, och med konkurrens av kanske bara Howard Jones (numera ex Killswitch Engage) och Tomi Joutsen (Amorphis) kanske den manliga sångare som bäst klarar att både leverera ren sång och growl. 
Bra så.
Sen kom den här skivan min väg.
Sidoprojektet The Night Flight Orchestra.
Rock'n'roll med en metallkant, och en riktigt bra skiva.
Så småningom känns den given som Veckans Tips på den här bloggen (hmmm... listan över skivor jag lovat ska bli Veckans Tips börjar vara ganska lång nu... undrar om jag verkligen kommer att orka dra allt i mål...?) - men helt plötsligt får man en annan uppfattning om Björn Strids röst.
Den innehåller inte längre guld.

Missförstå mig rätt - han sjunger inte dåligt... men den här skivan hade kunnat lyfta från mycket bra till alldeles fantastisk med en vassare sångare. Jeff Scott Soto, typ.
Det hade kunnat bli så sjukt bra att det kanske är förbjudet att tänka på.
Man få kanske inte öppna den dörren. "tänk om den och den hade sjungit på den och den skivan". I så fall hade många skivor fått en uppfräschning.

Så.
Efter många om och men så kommer vi då till Citatet från intervjun, och det handlar förstås om sången på nya "The Living Infinite". Håll till godo!

"Det är David som skrivit den låten, men jag tror han utgick från en melankolisk känsla snarare än att han bestämde sig för att göra specifikt en ballad. Jag är väldigt stolt över sången på den låten. Demoinspelningen var helt instrumental så jag prövade mig fram i studion och använde rösten på sätt som jag inte tidigare gjort. Det var en utmaning."
Björn Strid, Soilwork (om låten "Antidotes In Passing")

Jaha.
Ballad, alltså.
På en Soilworkplatta. Med Björn Strid på sång, en insats som han själv är nöjd över.
Var tar det här vägen, egentligen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar