Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 5 februari 2013

Copy/Paste. Om reaktionen på kopierad musik.

Det var Jarno som startade tanken hos mig.,
Det här inlägget på A Fair Judgement spelade tyska Attic, en ren kopia av den gamle dansken King Diamond (ja, och kanske Mercyful Fate, samma karl i bandform, men det får väl räknas som samma förlaga tycker jag).
Lyssna lite på skivan på Spotify (eller klicka på länken till A Fair Judgement, jag orkar bara inte klippa in videon i detta inlägg) och försök tänka på något annat än just dansken med kastratrösten.
Nä.
Just det, det går inte.
Gör sedan samma sak med Orchid och deras skiva "Capricorn", och försök tänka på annat än Black Sabbath från den gamla goda tiden med Ozzy Osbourne på sång.

 Nä.
Just det, det går inte heller.
Där har du i o f s drag av en viss Blackie Lawless i sången stundtals, men det är ändå här vi hittar utgångspunkten till denna fundering.
Kopierandet av musik. Copy/paste, för oss som jobbar på mer eller meningslösa kontor.
För det märkliga här är att jag gillar alla förlagor - men reagerar rätt olika på härmaporna?!?
När Orchid kommer på så diggar jag det, och sväljer stölden rakt av. Jag kan till och med utlova att detta kommer att figurera som Veckans Tips vad det lider.
När Attic kommer på så drar min hjärna iväg ut i skogen och vill utbrista i uttryck som "men våga prova något som helst eget grepp".
Vad märkligt, tycker jag.

Att grupper influerar varandra och kopierar varandras sound är ju inget märkligt alls.
Ibland blir det hårda ord mellan dem (jag vill t ex minnas att jag läst en intervju med Jenssen ur The Haunted som inte skrädde orden om Lamb Of Gods efterapande efter en gemensam turné... men så var det det här med källhänvisning, jag minns inte alls var... tror det var något nummer av Close-Up Magazine genom åren), och ibland blir det mer ett konstaterande (Venom har väl inspirerat halva black metal-världen, och kopierats till leda).
Det är inte det som är grejen, det lär ju fortsätta i alla evighet, utan snarare att jag personligen reagerar så olika på två så lika upplägg?

Märkligt.
Jag får fundera på det där en del, och fortsätta lyssna på både Orchid och Attic så länge.
Kopierad musik.
Passar bra så här i kontorslandskapet. Copy/Paste.

4 kommentarer:

 1. Jag reagerar precis likadant på dina referenser här. Attic gör något som i sin förlaga är lite för eget, tror jag. Jag har inte lyssnat på dem sen jag recenserade dem, men så här i eftertankens spegel, så känner jag att det var lite för lite hjärta i det.

  Orchid däremot återkommer jag till om och om igen, men här har vi själ,hjärta, sväng eller kalla det vad du vill tillsammans med mycket starkare låtar, vilket kanske gör att man ser lite längre.

  Men jag håller med, det är en svår balansgång.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det beror på att King Diamond har en så säregen röst att det är därför du hakar upp dig. När det gäller varför du har lättare för Orchid så måste det bero på att det finns ytterligare 12935 andra band som också låter som Ozzy-erans Black Sabbath.

  Personligen gillar jag Attic mest för att de spelar bra heavy metal och att det är gött att lyssna på.

  När det kommer till Orchid så lyssnar jag knappt alls på dem längre.

  SvaraRadera
 3. ....kan vara att ni är nåt på spåren, det där med King Diamonds röst.
  Nu blev jag sugen på att åka till Örebro i maj.

  Leve Kungen!

  SvaraRadera
 4. Ha ha Jensen i Haunted påstår att Lamb of God har kopierat de? Snacka om att kasta sten i glashus lyssna på Haunteds Made Me Do It kraftiga stölder från Slayer. Lamb of God har influenser och inspirerats och lånat av Slayer och Pantera inte av en andra hands Slayer kopia som Haunted.

  Jag gillar Haunted under "Made Me Do It" perioden och det är ett fruktansvärt bra album, men kan inte med när folk kastar sten i glashus.

  Jag har stora förhoppningar på nya HAUNTED albumet nu när alla som ville spela andra sorteringens experiment metal/? slutat i bandet. Hoppas de kvarvarande medlemmarna tillsammans med nya medlemmarna kan göra ett äkta HAUNTED thrash album i "made me do it" stil. Det vore mäktigt.

  Angående Attic så läste jag om de först i essets blogg och var i chocktillstånd hur man kan kopiera så hårt. Men i väntan på ett nytt KD/MF album kanske det kan fylla något av tomrummet,Har inte lyssnat in mig ordentligt än och får återkomma i frågan. Men de kommer aldrig vara mer än en andra klassens KD kopia som kanske får till någon låt.


  Klart du ska till Örebro i maj och frälsas!

  SvaraRadera