Metalbloggens samarbetspartner:

onsdag 23 november 2011

Blogg i Fokus: SpinningBlack

Hey ho, let's go!
Det har blivit dags att återse en kär favorit igen. Blogg I Fokus, serien där vi kollar in vad som egentligen döljer sig bakom de sidor som undertecknad själv härjar runt på.
Denna gång dyker vi ner i en blogg som jag följer av flera anledningar. Dessa kan enklast sammanfattas som genuin entusiasm, jag gillar att det alltid är läsvärt och skrivet med hjärtat när dte kommer upp inlägg här, och det lyser igenom att skribenten verkligen gillar de saker han skriver att han gillar.
Dessutom är detta den blogg som har det bästa namnet av alla.
Jo, jag pratar givetvis om SpinningBlack!

SpinnigBlack, en blogg om dina skivor. Jag har fått för mig att namnet kommer från den snurrande svarta vinylen. Har jag rätt? Och hur kom du på det namnet i så fall, det är ju ett av de bästa i cyberrymden!
Visst har du rätt. Det handlar helt enkelt om en hyllning till vinylskivan. Namnet kommer från Pearl Jams låt Spin the black circle från albumet Vitalogy (1994).

Okej. Bloggen då. Vad hittar man där, och har du någon speciell filosofi när det gäller dina inlägg?
Framför allt handlar den om mina skivor (har ju ganska nyligen lagt till "en blogg om mina skivor). Utöver skivor dyker ibland inlägg om nån musikbiografi upp, och man kan även få sig en filmrecension. Tyvärr har väl just filmrecensionerna lyst med sin frånvaro då det helt enkelt inte ses så mycket film för tillfället. Filsofin är väl främst att visa upp schyssta vinyler och trevliga utgåvor. Försöker även bjussa på ett gäng egentagna bilder.

Man kan läsa sig till att det är KISS som är husgudarna, men ändå tycker jag att det är hygglig variation på de skivor du går igenom. Vad är det som gör att du fastnar för en grupp eller skiva?
Oj, det var en svårare fråga. Jag börjar med att svara att visst är det Kiss som är husgudar. Jag har lyssnat på dem i snart 30 år, så visst har de en speciell plats i hjärtat. Annars lyssnar jag på väldigt mycket, främst traditionell heavy metal, men även glam och sleaze. Sedan en del goth som mina andra favoritband Paradise Lost och Type o Negative. Sen gillar jag lite annat som Depeche mode, Doors, Nick Cave och Bruce Springsteen. Kvalitetsmusik skulle jag vilja sammanfatta det.

Du har även skivsamlingen på Pop.nu. Varför det? Och är du mer samlare än musikälskare, eller tvärtom?
Det är bra att ha samlingen listad. Dels för att jag inte alltid kommer ihåg exakt vilka skivor jag har så det kan vara bra att kolla när jag är ute på skivjakt. Dels för att det är ju kul att lista saker och ting. Jag är mer musikälskare än samlare, behöver inte alltid ha originalpressar utan kan nöja mig med att få tag i plattan. Men visst, jag gillar schyssta utgåvor!

Är det mer spännande att komma hem och lägga på en vinyl som är förpackad i dina förväntningar, eller att lägga ut ett riktigt bra inlägg?
Svår fråga, får nog bli att jag tillfredsställer mitt ego först genom att granska paketet, hålla och granska vinylen sen är det givetvis gött att lägga upp den på bloggen.

Vad är det roligaste med att blogga, egentligen - och finns det någon baksida? Vilka är inspiratinoskällorna?
Det roligaste är att jag lyssnar ordentligt på albumet och så givetvis att få kommentarer och lite cyberkontakt med likasinnade. Baksidan är nog att jag ibland känner att jag inte uppdaterar tillräckligt ofta då tiden inte alltid räcker till. 3 småbarn, hus och jobbet gör att tiden ofta är knapp, men tar de tillfällen som bjuds på att spisa vinyl och blogga. Inspirationskälla är Film och musikbloggen! din blogg (inget fjäsk), och It's about trout.

Dags för en obligatorisk fråga... vlka sajter hänger du själv på? Finns det några guldkorn du kan dela med dig av?
Det är väl inga jättespeciella sidor men här är några recordnerds.se, swedenrock.com, kissarmysweden.com

2011 lider mot sitt slut. Vad har varit bäst av det som släppts i år - och har någon gammal goding seglat upp på din radar under detta år?
Tycker 2011 är ett bra skivår med Machine Head, Mastodon, Opeth, Dream Theatre och Alice Cooper. Har inte hört Megadeth ännu. Får väl sätta ihop en topp tio lista sen. Men tror nog att jag för dagen håller Saxon högst!
Gamla godingar som jag missat är Heavy Loads "Death or glory" och "Stronger than evil". Vilka mästerverk!

Du, kolla djupt in i spåkulan och försök förutse framtiden. Vad blir höjdpunkten 2012?
Skulle kunna bli Skogsröjet festivalen i Rejmyre. Ska ju så klart bli spännande med nya skivor från Kiss, Europe och Paradise lost.

Varför är vinyl förresten bättre än CD?
Främst är det nog för känslan. Att hålla i vinylen. Stora omslag. Och så lyssnar jag mer koncentrerat på vinyl då jag behöver hålla mig i närheten för att strax byta sida på skivan.

Till sist - vilket hårdrocksvin är egentligen godast?
Kul att du tar upp vinfrågan. När jag startade bloggen hade jag för avsikt att också skriva inlägg om drycker. Idag har jag precis gjort klart min vinkällare, redo att fyllas på med tunga rödviner. Givetvis är Kiss Zinfire Zinfandel vin godast!!!


Ja.
Visst är det roligt med Blogg I Fokus?
Underbara små vardagsvetskaper om de där sidorna man hänger på, och dessutom tänkvärt. Det är klart att man lyssnar mer fokuserat med vinyl om man behöver vara in ärheten för att kunna vända sida - men det har jag aldrig tänkt på.
Tack Daniel, för inblicken i din blogg SpinningBlack.
Glid dit nu för att kolla.

Vasa?
Fler Blogg i Fokus?
Visst. Kolla Arkivet. Det kanske inte är helt uppdaterat bara, så du kan ju alltid prova att söka också. I sökfältet...

3 kommentarer:

 1. Blogg i fokus är en av de roligaste inslagen på Metalbloggen.

  Jag skrev ett svar på din kommentar på min blogg, som du kan kolla om du har tid.

  SvaraRadera
 2. ...Blogg I Fokus är rolig att göra också.
  Och verkar vara populär bland läsarna!

  SvaraRadera
 3. Blogg I Fokus är grymt bra, tack!

  SvaraRadera