Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 18 november 2011

Veckans Tips: John Norum "Optimus"

Just nu är Kee Marcello högaktuell med sin biografi "Rockstjärnan Gud Glömde". Han har en gås oplockad med Europe just nu, men verkar under livet generellt ha trvits bra med gänget - även med den andra killen som spelat gura med Europe.
John Norum.
Och John Norum är en sån där snubbe som inte bara kan spela gitarr, han kan uppenbarligen sjunga och skriva låtar också, så pass att soloplattan "Optimus" från 2005 är en mycket trevlig bekantskap!
Det är väl knappast någon överraskning att det som serveras stundtals är hårdrock med fokus på gitarr (döh!), men det man kanske inte vet är att karl'n själv gör det riktigt bra. Han har en sångröst som är lite skitigare än den normala sångaren (herr Tempest, that is) när han figurerar på scen, och det passar ritkigt bra.

Dessutom har han ett par goda samarbeten när det gäller att knåpa ihop låtarna.
På de två bästa spåren "Nailed To The Cross" och "Forced" så har han haft hjälp av en viss Fredrik Åkesson när det gäller både skrivandet och som kompgitarrist.
Jo, han kan ju spela rätt bra han med, Åkesson. Senast i Opeth...
Dessutom återfinns en viss Glenn Hughes bland namnen som rapas upp, likväl som Michelle Meldrum.
Den här skivan har visserligen en del gitarrkliande i sig, men det som gör skivan bra är att det verkligen inte är överdrivet. På det två instrumentala spåren (titelspåret "Optimus" och avslutande "Solitude") är fokus snarare på känsla än tekniskt bländverk, och dessutom blir det behagligt att lyssna på Norums Gibsongitarr. Den har lite ruff och skit i ljudet, och är inte en skriande sologura hela tiden.
Förvånansvärt många av låtarna är dessutom helt andra än vad man kan tänka sig.
"Takin' The Blame" låter Soundgarden så det stänker om det, "Time To Run" är skriven av bland annat Glenn Hughes - och det hörs, till och med på Norums sätt att sjunga låten. Till det ska man lägga klart bluesinfluerad hårdrock som i "Chase Down The Moon" och "Better Day".
Häftigt, faktiskt, och en skiva som jag plockar fram med jämna mellanrum.
Den överraskar alltid varje gång med att vara riktigt bra!

Spana in skivan på Spotify, tycker jag, och välj den låt du tycker passar dig bäst enligt ovan beskrivning. Sen sätter du i dig resten också, av bara farten!

2 kommentarer:

  1. Första lyssningen på kontoret, spontant riktigt bra så det kan nog bli fler. Påmminde mig om Grand Magus, så nu snurrar Hammer of the North för kollegorna.

    SvaraRadera
  2. Bra val. Båda. Men "Hammer Of The North" är ju grym. Allsång i de norrländska skogarna, I guess!?

    SvaraRadera