Metalbloggens samarbetspartner:

lördag 5 november 2011

Recension: Taake "Noregs Vaapen"

Hoest, ensam styrande och presterande i norska black metal-projektet Taake verkar vara en besynnerlig man. En mångsidig och kompetent musiker och artist, och en man med bestämda och ganska udda åsikter. Intervjun som publicerats på Werock är mycket intressant läsning, likväl som den efterföljande recensionen av förra självbetitlade given.
För egen del har jag sedan innan ingen erfarenhet av Taake, och även om jag ibland har svårt med alltför mörk och framförallt realistisk black metal som skärskådar mänsklighetens svaghet så finner jag omdömen om bandets black metal för lockande för att motstå. Detta måste kollas, för om musik kan vara så nattsvart men ändå oändligt vacker att det drar lyssnaren tillbaka om och om igen som en ond drog... då vill jag veta vad det är för något.
Sagt och gjort - senaste given "Noregs Vaapen" är inhandlad och intensivt belyssnad under de senaste veckorna. Nu är det dags att ge de egna tankarna ord!

Det första som verkligen är uppenbart med den här skivan är att den kommer från Norge. Visst, det står "True Norwegian Black Metal" på baksidan av skivan, men det är inte det som gör det så uppenbart. Inte heller är det faktumet att alla titlar och all text är på norska. Det är istället själva musiken som är den tydligaste vägledningen. Detta kan verkligen inte komma från någon annanstans än Norge!
Inledande "Fra Vadestad Til Vaandesmed" bjuder på snygg, melodisk och förförisk black metal av typisk snitt från vårt västra grannland. För sången står förutom Hoest även en viss Nocturno Culto från Darkthrone, och detta är ett av skivans vassaste spår. Låten drivs av en bra gitarrslinga, och mot slutet får vi även lite mellotron som ytterligare fördjupar spårets hållbarhet.
"Orkan" är okej, likväl som "Dei Vil Alltid Klaga Og Kyta", men vi ska prata mer om de andra spåren.
Det finns totalt 7 låtar på den relativt korta skivan, och det är verkligen en salig blandning.
"Helvetesmakt", "Du Ville, Ville Vestland" (med gästvokaler av bland annat Demonaz) och framförallt singelspåret "Nordbundet" (som gästas av Attila Csihar från Mayhem) är riktigt bra och smittsamt svängig black metal - allt snyggt levererat och producerat av Hoest och Bjoernar E Nilsen. I "Helvetesmakt" inleder man med talad röst - något som jag oftast är allergisk mot - men styr sedan upp skutan under resten av låten, men i låten "Myr" låter man det gå åt motsatt håll.
Snygga riff blandas med ett banjosolo (!) och talad kvinnoröst, och det slutar med en låt som jag inte på något sätt kan ta på allvar.
Vafan?
Supit till lite i studion eller vad var anledningen till det där, egentligen?

Till slut är dte ändå stabil och bra black metal som levereras, och låtarna håller bra kvalitet.
Det blir för min del inte den där totala förälskelsen, och det beror oftast på lyriken.
Inte för att den är genommörk - det är den väl stundtals - men för att det helt enkelt låter bisarrt ibland när man tror att Hoest vrålar "gummistövlar", typ.
Det är svårare att värja sig mot Shinings självmordstexter på svenska, tycker jag, för även om norska är närbesläktat så blir det nästan lite komiskt ibland.
I alla fall i mina öron.
Men det bästa är väl om du lyssnar själv, skivan finns på Spotify.

Bästa Spår: "Nordbundet". Ett bra val som singelspår, faktiskt. Dessutom extra plus för att man får med videospåret till den låten på skivan.

Betyget då?
Efter en hel del velande så väljer jag en stark trea snarare än en svag fyra. Det är bra och väl värt tid och pengar, men för mig slutar det mer med "nice to have" än "need to have". I alla fall än så länge.

Taake "Noregs Vaapen" - 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar