Metalbloggens samarbetspartner:

onsdag 28 september 2011

Tankar om Årets Kategorier - Hårdrockskväll 2012

Snart två veckor har nu förflutit sen omröstningen av Årets Kategorier blev klar, och jag lovade lite tankar om dem. Det har tagit lite tid bara, då jag verkligen tycker att årets val blev skumma. Förra året var det enklare, på nåt sätt, och då hade jag som tema att bara välja låtar från 2010 (mina val det året hittar du här).
Nå, sen den där lördagen så har jag lyssnat en hel del på alternativ, funderat och nu börjat smälta vad som hände.
För min del går det till så att jag under hösten sätter upp alternativ på varje kategori som jag sen väljer ifrån, och nu har väl rålistan börjat skapas.
Nå, såhär går tankarna!


1) Akt Jag Missat Live. Känns som en rolig kategori, och för egen del finns det prick hur mycket som helst att välja på. Jag kommer nog att sätta ner fötterna rätt sent avseende denna, och vad jag väljer för typ av genre styrs nog lite av hur resten av min mix blir.


2) Bang Your Head - Luftgitarr/Allsång. Trist kategori, jag trodde först att killen som valde att lägga alla sina 10 poäng på denna skämtade med oss. Har faktiskt inte den blekaste var den kommer att ta vägen!


3) Sämsta Produktion. Ganska kul sak. Kombinationen av att hitta en låt som är riktigt bra men har förkastlig produktion känns utmanande, och det är väl ingen vågad gissning att tro att det kommer spelas Yngwie Malmsteen och Metallica på den här kategorin, måhända? Själv har jag ju redan spelat "Crystal Ball" på Hårdrockskväll 2010, så den är ju liksom utesluten.


4) Bästa Ballad. Pers spontana kommentar "Jävla dansbandsafton" känns ju vansinnigt kul, och lite trist tyckte jag först det var. Tungviktare som "Slient Lucidity" med Queensryche och "Easy" med Faith No More dök spontant upp i mitt huvud, för att sen ramla vidare i exempelvis "One" med Metallica eller "Cemetary Gates" med Pantera. Sen tänkte jag utanför boxen, och nu tror jag att jag har svaret på denna kategori. Givetvis säger jag inte vilken det är, men som exempel på hur jag tänkt kan man väl säga att "Rebirth" med Gorgoroth får betraktas som en ballad med det bandets mått mätt...


5) Bästa Låttitel. Här hade jag spontant en låt. En som jag velat ha med på Hårdrockskvällarna ett tag, men inte fått ett bra läge och därmed sorterat bort förrut. Bra titel, underfundig, rockig och passande till musiken. Sen får vi se om den klarar sig hela vägen till Dagen D!


6) Musik För Ett Mörkt Rum. Frikort, nästan, för här kan man väl spela lite vad som helst. Kanske ska man göra en parodi på det hela, och spela en låt vars titel anspelar på kategorin? Hur som helst, den där kommer att lösa sig med tiden, och den känns som att det blir ett sent beslut.


7) Honour The Dead. Återigen var Pers kommentar rolig "Diomaraton!". Men så tror jag inte det blir. Det finns mycket döingar inom hårdrocken... Hur som helst, det blir en bra kategori, och jag gissar att vi kommer att få höra Pantera, Alice In Chains, Metallica, Motörhead, Gary Moore, Slipknot, Dio, Black Sabbath, AC/DC...bland annat! Här kan man dessutom ha samma snubbe som man hyllar, men välja att göra det på så många olika sätt, så risken för att det ska krocka känns otroligt liten när man tänker efter ett tag!


8) Bäst Just Nu. Som vanligt, sista kategorin. Och, som vanligt, ett sent beslut - förstås!


För övrigt blir vi alltså 13 stycken, så man får tänka på lite förhållningsregler. Inte bara 10-minuterslåtar. Jag vill heller inte ta något jag redan spelat tidigare år, och dessutom är det ju kul om man lyckas hitta en mix av lite hederligt och beprövat samt ess som inte så många har hört.


Bara drygt tre månader kvar nu. Dags att fila på listan - så tips mottages!

2 kommentarer:

  1. Type O Negative sitter ju fint på Honour the dead.

    SvaraRadera
  2. Bästa ballad:Type o negative Love you to death.
    Funkar ju även på musik för ett mörkt rum.

    SvaraRadera