Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 14 maj 2010

Veckans Tips: Fireside "Fantastic Four"


Kristoffer Åström har ni säkert hört talas om, han har ju med sitt projekt Hidden Truck kört på rätt många år, med musik tillräckligt rumsren för att få rejält med utrymme i media.
Innan dess så var Kristoffer Åström drivkraft och sångare med stora portioner tonårsångest i Luleåbördiga Fireside, en urkraft som jag för egen del först stiftade bekantskap med i samband med Skellefteås gratisfestival Trästockfestivalen, antagligen runt -93.

Veckans Tips den här gången är första fullängdaren som Fireside gjorde, utgivet av Skellefteetiketten A West Side Fabrications (som faktiskt gjort så många välgärningar genom åren, de har grupper som Wannadies, This Perfect Day, Bear Quartet och massor av fler band på sitt samvete) 1994. Skivan har - vet jag - figurerat med lite olika omslag, men detta är originalet, och det speglar musiken väldigt väl.

Det som serveras är aggressiv rock med klara inslag av hardcore, alltsammans kryddat med en närapå panikslagen ångest. Bandet utvecklade senare ett renare rock'n'roll-sound, men i mina öron är detta det överlägset bästa de gjort, och skivan saknar nästan motsvarighet i sin dystra och ända glada ärlighet. I stort sett alla låtar är riktigt bra, och om det här hade kommit från Seattle den här tiden så hade det slagit stort, det är min egna övertygelse.

Med andra ord, surfa in här och plocka hem godbitar som "Sparkler", "Jupiter", "Jerricco", "The Monstersong" med flera. Värt tiden varenda dag i veckan, och kanske särskilt på en fredag!

3 kommentarer:

 1. Det här är en riktigt briljant platta som jag älskat sedan länge. En borttappad juvel i Fireside katalog - och inom svensk rock/punk/hardcore i allmänhet. Bra tips.

  MEN den finns faktiskt på Spotify:)...

  SvaraRadera
 2. Jontroayl: Tja, självkritisk som jag är så kan jag avslöja att alal mina tips är bra.. :)
  Nä, skämt åsido, den här plttan borde få massor av cred. Den är så pass bra.
  Och tydligen finns den på Spotify.
  Fan, jag är verkligen usel på att använda det verktyget - främst på att leta. Tror det finns nån onormal blockering i min hjärna som inte funkar med nymodigheter som Spotify!

  Nå - NÄSTA Veckans Tips finns inte där. Jag lovar. Igen...

  SvaraRadera
 3. haha, för mig får gärna tipsen finnas på spotify, då slipper jag ha en massa fler filer på datorn:)

  SvaraRadera