Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 28 mars 2010

Remasters: Iron Maiden "Iron Maiden"Tro det eller ej - men det har faktiskt gått 30 år sen giganterna Iron Maiden släppte sin självbetitlade debut - en debut som måste räknas som en av de starkaste genom tiderna!

Britterna hade vid de första två skivorna inte Bruce Dickinson vid micken, istället är det Paul DiAnno som ger gruppen ett rätt punkigt anslag, och visste man inte bättre skulle man nästan kunna tro att det är en annan grupp jämfört med den som senare i karriären skulle lägga hela världen för sina fötter.

Låtmaterialet är extremt starkt för att vara en debut, och stycken som "Running Free" och "Iron Maiden" är fortfarande del av gruppens liverepertoar - trots mördande konkurrens av senare skrivna stycken. Därtill finns pärlor som "Remember Tomorrow", "Prowler", "Sanctuary", "Phantom of the Opera" och "Charlotte the Harlot". Gott om mumma, alltså, som gör denna platta till ett måste i din Maidensamling, trots att omslaget kanske är dte fulaste gruppen använt sig av.

Extramaterialet är - som vanligt i Iron Maidens remasterserie - en multimediasektion som bjuder på videor och lite historik. Personligen använder jag den nästan aldrig, helt enkelt för att jag inte orkar stoppa CD'n i datorn, men det är helt klart ett annorlunda grepp som förhöjer produktens köpvärde.

Fast det behövs ju inte. 30 år senare är det fortfarande en klassiker!

6 kommentarer:

 1. Ser dock ut som att även omslaget fått sig en uppfräschning på den här remastern.

  SvaraRadera
 2. Det var fan vad tiden går fort!
  fortfarande ett favvo album.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig om albumet, dessutom är det ett av de bästa albumen de har släppt.

  SvaraRadera
 4. Själv tycker jag att omslaget är grymt snyggt ;-) sen är det ju faktiskt oxå Eddies debut (eller nja... han är väll med på nån singel innan om jag minns rätt, men då är hans ansikte i skuggor)!
  Men en grymt bra platta! Måste köpa den när jag får lite pengar över :-)

  Cheers!

  SvaraRadera
 5. Mr.Masa: Den singel du tänker på är "Running Free" som kom ut innan självaste debutalbumet kom ut om jag inte är fel ute.

  SvaraRadera