Metalbloggens samarbetspartner:

fredag 26 mars 2010

Veckans Tips: Opeth "Still Life"


Veckans Tips denna gång är ingen okänd pärla.
Det är ett band som är mycket välkänt, och som firar sitt 20-årsjubileeum nu.
Opeth har vunnit Grammis med sitt epos "Blackwater Park", och undertecknad är så vanvettigt kär i "Ghost Reveries" att jag utnämnde den till det bästa svenska albumet genom tiderna på Werock.
Med andra ord - Opeth som företeelse är ingen hemlig skatt.
Plattan "Still Life" från 1999 är däremot ett perfekt sätt att hylla bandet på sin jubileeumsvecka, helt enkelt för att det tyvärr ofta förbises av senare alster som just "Blackwater Park" eller "Deliverance". Det är också här som bandet - på något svårbenämnt sätt - hittar hem med sitt sound, tycker jag.
På den här pattan finns alla ingridienser som gör Opeth till världens bästa progressiva dödsmetall, och här finns grundfundamenten som senare alster bygger vidare på.
I vanlig ordning bjuds långa, slingriga låtar. 7 spår, men en speltid på ganska prick en timme, och som för att göra lyssningen än mindre tillgänglig så inleds första spåret "The Moor" med ca 2,5 minuters intro som görs i stort sett utan instrument. Tålamodsprövande - men värt resan, för när bandet släpper lös resten av låten så belönas man rikligt!
Veckans Tips innehåller förutom "The Moor" även en av bandets bättre ballader, "Benighted", och låten som enligt hörsägen gett sångaren Åkerfeldt inspiration till att döpa sin dotter till Melinda - "The Face Of Melinda". Som om det inte vore nog så avslutas skivan helt fantastiskt med "Serenity Painted Death" och "White Cluster". Bra - bra som faaaaaan!
Veckans Tips är ingen okänd pärla. Det är en känd pärla. Dags att polera den lite, för den är verkligen värd att skina!

5 kommentarer:

 1. Aha, nu börjar jag ana något... Du gillar Opeth, va?
  ;)

  SvaraRadera
 2. Funderade på en sak, hur komemr det sig att du är sponsrad av Record Heaven?

  SvaraRadera
 3. Hehehe... vaddå gilla Opeth? Jag?
  Jo, det gör jag. Och just den här veckan kanske det märks extra mycket, bara för att jag är så peppad för den kommande koncerten!

  Grimgoth: Jaaaaadu... bra fråga, faktiskt.
  Det enkla svaret är väl helt enkelt att jag frågade dem, och de svarade ja. Vill man brodera ute det kan man säga att anledningen till att jag svarade dem är att jag provade deras webshop ett par ggr, och gillade servicen och leveranslogistiken.
  Dessutom... sponsrad och sponsrad... jag betalar ju till stora delar för min musik, som alla andra. Och bjuder på lite medrabatter - alla bloggens läsare har just nu 10% hos Record Heaven - ange rabattkod u3Rrx7c6 vid beställning!

  SvaraRadera
 4. Okej, det var som fan men det är ju kul ändå liksom, maila dom och fråga också vill jag minnas men jag har ej fått svar än ;)

  sv:
  Jo det är en cool grej.
  Sakna den lite nu så detta kom perfekt så att säga.

  Werock har du adress till?
  Vore kanske kul att kolla in liksom ;)

  SvaraRadera
 5. Grimgoth - jahapp, konstigt. Jaja, så är det..

  Werock.se, svårt nog. Eller så klickar du på loggan som finns i högermarginalen.
  Men, som sagt, det är inte klart än med artiklarna avseende omslag. Du år vänta lite, så vi tar till den gamla klyschan... den som väntar på något gott... :)

  SvaraRadera