Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 9 mars 2010

Recension: Dark Tranquillity "We Are The Void"


"We Are The Void" med Dark Tranquillity från Göteborg får räknas som ett av de största skivsläppen under första kvartalet 2010. Förväntningarna har varit höga, och det är många med mig som i stort sett räknat med att veterangänget nu ska ta det slutgiltiga steget upp i hårdrockens Elitserie. Personligen hade jag också förväntat mig att bandet skulle fortsätta resan mot ett mer kommerseiellt gångbart material - fler duetter med kvinnliga gästsångare, fler låtar med större del clean sång av frontmannen Stanne. Mer låtar som "Misery's Crown" och "The Mundande And The Magic" från förra släppet "Fiction", helt enkelt.
Så är inte fallet alls.
Förstasingeln "Her Silent Language" har i o f s precis de drag jag hade förväntat mig, men den står relativt ensam på denna platta. Istället får vi klart black metal-inspirerad musik i "Arkhangelsk", stenhårda "I Am The Void" och "Surface The Infinite" samt riffdrivna "Shadow In Our Blood". Lite överraskande, men rätt bra, är mina spontana tankar.
Framförallt tror jag att plattan får en längre hållbarhet!
Skivan i sig innehåller faktiskt inga svaga spår, men jag tycker inte heller att de där fullträffarna riktigt finns där. Det saknas en "Lost To Apathy", typ. I ärlighetens namn ska väl erkännas att en platta med Dark Tranquillity har en förmåga att äta sig in i hjärnan, så det är mycket möjligt att jag om ett halvår eller så vill ändra just det påståendet, men just nu - efter ett 30-tal lyssningar så blir det tyvärr inte ett toppbetyg för bandet. Skivomslaget i sig gör det dessutom snudd på omöjligt att ge den toppbetyg - det är verkligen ett av de fulare alstren jag sett på länge!
På det hela är det en bra platta som lyfter mest under andra halvan - från låt 7 ("Her Silent Language") är det bra varierad lyssning hela vägen in i mål med den majestätiska "Iridium", och gillar du lättlyssnad melodisk göteborgsdöds så har du naturligtvis en fin stund framför dig.
Plattan finns i här på Spotify (inklusive bonuslåten "The Bow And The Arrow"), men du får även kolla in bandet via deras MySpace!
Bästa Spår: "Arkhangelsk", även om den inte känns typisk för Dark Tranquillity. Även "Her Silent Language" och "I Am The Void" är bra!
Dark Tranquillity "We Are The Void" - 4

2 kommentarer: