Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 2 mars 2010

Recension: Ov Hell "The Underworld Regime"


Ov Hell skulle kunna beskrivas som en form av allstar-projekt, bestående av norsk black metal-elit - om man nu visste att det bara var ett projekt. Det vet man inte, för initiativtagaren och skaparkraften King Ov Hell (bas) säger att mycket av materialet skrevs som en ny Gorgorothskiva, och vad som händer framgent står skrivet i stjärnorna. Det kanske blir en fortsättning på Ov Hell, eller inte. Det som talar mot en fortsättning kanske är just den stjärnspäckade uppställningen, då i stort sett alla har fullt upp med sina huvudsysslor. Sången hanteras av Shagrath (till vardags i Dimmu Borgir), trummorna av Frost (Satyricon, 1349), gitarrerna av Teloch och Ice Dale (Enslaved). Extra fundersam blir man då alla dessutom anges som enbart studiouppsättning, inte som fullvärdiga medlemmar.
Nå - vi lämnar den frågan därhän ett tag, och fokuserar istället på den musik som ges.
Det är - föga oväntat - traditionell black metal med både rens och svängiga partier, och detta ska väl antagligen ses som Kings svar på Infernus nyligen släppta Gorgorothplatta (recension med bakgrundshistoria här), och en sak är enkel att konstatera:
Gorgoroth äter Ov Hell till frukost!
Med den besättning Ov Hell förfogar över så blir det aldrig dåligt. Hela tiden ges habil, kvalitativ black metal - men allt är tyvärr ganska trist. Efter bara 8-10 varv är jag personligen rätt trött på plattan, och inser att detta inte är något jag kommer plocka fram i fösta taget när jag är sugen på denna typ av musik. Bra black metal får mig alltig att vilja uppgå fullständigt i musiken och blir en del av den, oavsett om det rör sig om sväng, piskrens eller onda stämningsfulla partier. Här händer det exakt noll gånger.
Visst, "Post Modern Sadist" och "Ghosting" svänger stundtals, och "Krigsatte Faner" har ett ursinne som känns ganska äkta, men... visst kan man kräva mer än så av ett så rutinerat gäng?
En gissning är att detta är både första och sista skivan vi ser under namnet Ov Hell. King kommer naturligtvis tillbaka, han är alldeles för begåvad och kreativ för att vila på hanen, men jag tror det blir i andra former. De"The Underworld Regime" känns lite hafsig och forcerad, och jag kommer ofta på mig att fundera över hur pressad King varit att svara med eget material. För mycket, tror jag...
Du hittar plattan på Spotify här, och bandets MySpace finns här. Vill du handla så gå direkt till bloggens nya samarbetspartner Record Heaven - då hittar du plattan här!
Bästa Spår. "Krigsatte Faner"
Ov Hell "The Underworld Regime" - 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar