Metalbloggens samarbetspartner:

lördag 20 mars 2010

Minikrönika: Live!

Hårdrock och liveplattor går hand i hand!
Det finns saker som vi hårdrockare uppskattar mer än våra medmänniskor som ännu inte sett ljuset än. En av dem måste absolut liveskivor räknas som, för i ingen annan genre är intresset lika stort för just detta fenomen. Både artisterna i fråga och de skivköpande fansen verkar ha ett gott öga till detta, och idag kan man nästan säga att ett bands disokgrafi inte är komplett utan att innefatta en utgåva av artisten live - antingen i form av den klassiska skivan, eller som inspelad DVD.
Metalbloggen har en pågående artikelserie där varannan söndag ägnas åt att kasta ljus på just liveskivor. Här kan du följa allt från de klassiska tagningarna som bör ingå i varje skivsamling med självaktning till de lite mindre kända pärlorna som bjuder på det där lilla extra.
Du hittar dessutom numera alla gamla liveskivor som beskrivits i arkivet, så att du lätt kan leta dig bakåt bland alstren, och redan imorgon fortsätter serien med ännu en köpvärd utgåva.

Varför live?
Jag har alltid haft ett gott öga till liveskivor, ända sin min riktigt första förälskelse "Live After Death" med Iron Maiden (som förstås också var den allra första skivan i serien..). Den öppnade mina ögon - och öron - för fenomenet, och sedan dess har massor av fantastiska ögonblick som fästs på tape passerat. Men varför? Vad är det som lockar?
För min del ger en riktigt bra liveskiva en känsla av närvaro. När det är som bäst så är jag nästan där, på plats i alla de stora arenorna, framför scen. Att få vara med på sådana klassiska platser som Hammersmith Odeon, Longbeach Arena eller för all del Fryshuset när just detta spelades in är riktigt häftigt. Lägger man dessutom till att en liveskiva nästan utgör en form av "best of" från den aktuella gruppen så förstår man att detta ofta blir bra.
Kanske är det för att metal alltid haft en extra lockelse live som även skivorna är ett måste inom just den branchen, eller så är det för att vi fans är ute efter att få återuppleva vår konsertupplevelse. Jag menar, storheter som Metallica ger ju sina fans möjlighet att köpa varje konsert bara någon dag senare via sin fanclub, så uppenbarligen finns det ett sug.

På önskelistan
Även om nästan alla stora grupper har just liveskivor och DVD-släpp i sin diskografi så finns det förstås undantag. För egen del väntar jag med spänning på välproducerat livematerial med band som Satyricon, Mustasch, Bring Me The Horizon, Masterplan, Necrophobic, Mastodon och Volbeat - för att bara nämna några.
Dessutom finns ju alla de ambulerande och återkommande festivalerna som varje år har enorma bandbokningar, och fortfarande får vi sällan material i form av liveskivor. DVD... visst. Ibland. Men jag ser verkligen fram mot att kunna köpa ex även Sonisphere 2010 Live på dubbelCD och rocka loss till i bilen.
För, trots allt. Hårdrock och liveplattor går hand i hand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar