Metalbloggens samarbetspartner:

söndag 11 oktober 2009

Live! Iron Maiden "Live After Death"

"Scream for me Long Beach.... scream for med Long Beach... with Iron Maiden!"


Om bloggen startade Live!-serien med världens genom tiderna bästa livealbum (Slayer, förstås!) så fortsätter serien med det alla kategorier mest klassiska. Iron Maidens "Live After Death" från -85 har funnits i så gott som alla pojkrum för hela generationen född på 60- och 70-talet. Den har funnits i olika format - LP, dubbel-LP, CD, kassett, planch, tygflagga - men den har funnits. Och jag lovar att inledningsfrasen ovan där en nybakad Bruce Dickinson ber arenan skrika för gruppen är en av de mest kända hårdrockscitaten någonsin.


Låtarna är idel klassiker, här finns inte ett uns utfyllnad. Inspelningen fanns i två versioner, en på "vanlig" LP och en dubbelversion, men inte ens då stoppade britterna in utfyllnad. Låtarna som var "extra" innehöll bland annat "Acacia Avenue", "Children of the Damned" och "Phantom of the Opera". Sug på den - dessa låtar ratades alltså på enkelversionen. Det ger lite perspektiv på det material som kom med... och visst. Allt finns här. En magisk version av "Revelations", fantastiska episka "Rime of the Ancient Mariner", "Hallowed be thy Namne" och "Powerslave" samt ösiga "Aces High" och "The Number of the Beast". Kort sagt - detta är en klassiker.


Fick du tillbaka suget efter denna pärla så finns det dessutom goda nyheter - koncerten finns numera utgiven på DVD med restauerat kanonljud, och det finns en dubbel-CD med remastrat ljud att beställa. Väl investerade slantar, för bandet har kanske aldrig varit i bättre form, med mer hunger än på denna inspelning. Bloggen kommer under hösten att köra en Tvekamp om just det, där "LIve After Death" ställs mot episka "Rock in Rio". Det blir en tungviktskamp som vi får anledning att återkomma till - så till dess är det läge att höja volymen och låtsas att du befinner dig på Long Beach Arena.


Scream for me?


You bet!!!

2 kommentarer:

  1. Håller helt och hållet med. Klassisk platta med fantastiska låtar. Jag skulle gärna ha vart i Longbeach arena.

    SvaraRadera
  2. Min inkörsport till Iron Maiden, vilket gör att jag fortfarande gillar liveversionen bättre än albumversionen av flera av låtarna. Och visst är det fortfarande härligt när Bruce kör "Scream for me Stockholm" när man ser dom live.

    SvaraRadera