Metalbloggens samarbetspartner:

tisdag 27 oktober 2009

Recension Paradise Lost "Faith Divides Us - Death Unites Us"


Paradise Lost är minst sagt veteraner, detta är deras 12:e fullängdare. Receptet har förändrats en del - i starten gavs rätt rå och relativt enkel dödsmetall, vilket sedan växte in mot en gothgenren, allt med stark anknytning til melodier. Här hade bandet sina glansdagar med fantastiska släpp som "Icon" och "Draconian Times", vilka fortfarande anses vara klassiker i repertoaren.
Därefter följde en period då bandet experimenterade en del, och stundtals lät mest som ett hårdare Depeche Mode. Sedan ett par skivor tillbaka är dock "det gamla Paradise Lost" tillbaka, och det självbetitlade albumet som kom 2005, samt "In Requiem" från 2007 har antytt att bandet har hittat en ny ådra av kreativitet och spelglädje.
Nya plattan med det geniala namnet "Faith Divides Us - Death Unites Us" är ett monument som blandar det riktigt tidiga verken med de vackra, vemodiga melodislingor som gör bandet unikt idag. Faktum är att under lyssningarna har bloggen flera gånger tänkt att gamla örhängen som "Gothic" eller "Pity the Sadness" skulle kunna vara nästa låt i lyssningen - och samtidigt har ofta refrängerna tagit ett steg bort från det lite opolerade och ruffiga för att istället öppna upp sig i en smittande melodi.
Den här skivan har snurrat ganska många varv, och recensionen har dröjt. Anledningen är att bloggen haft ganska svårt att bestämma sig för betyget - det har helt enkelt velats en massa fram och tillbaka, och skivan har dessutom ett ganska stort djup, så det har tagit lite tid att bena ut alla detaljer.
Inledningen är mycket vass. Öppningsspåret "As Horizons End" och efterföljande "I Remain" håller brutal kvailtet, tillsammans med det helt magiska titelspåret. Även avslutningen är bra, och på det hela taget kan konstateras att det inte finns ett enda lågvattenmärke på plattan - alla spår är bra eller bättre än så.
Vill du veta mer om de dystra britterna så hittar du deras officiella hemsida här:http://www.paradiselost.co.uk/ eller så rekommenderas som vanligt lite provlyssning på: http://www.myspace.com/paradiselostuk där du bland annat hittar det omnämnda titelspåret.
Bästa Spår: "Faith Divides Us - Death Unites Us"
Efter en massa velande av betyget så är det med glädje bloggen delar ut ännu ett toppbetyg. Du har egentligen inget val - Paradise Lost är tillbaka med en riktig fläsksmäll, och detta är en platta som kommer att rankas mycket högt när krutröken har lagt sig. Spring och köp!
Paradise Lost "Faith Divides Us - Death Unites Us" - 5

6 kommentarer:

 1. Titelspåret kan faktiskt vara årets låt överhuvudtaget, så överjävligt bra är den!

  SvaraRadera
 2. Helt klart. Undrar hur många gånger den skulle dyka upp på "Bäst Just Nu" om det var dags för Hårdrockskväll 2010 i helgen...?

  SvaraRadera
 3. Fast jag tror jag ångrat mig redan:)
  Tror nog att det är The longest year med Katatonia.
  Vet inte vad det är med mig och det bandet men de träffar mig rakt i solarplexus varje gång.
  Helt sjukt dyster och sorgsen låt som samtidigt är så bra så man vet inte var man ska ta vägen....

  SvaraRadera
 4. Paradise Lost har gjort årets platta. Sitter och njuter i lastbilen varje dag. Blev fan besviken på Katatonias nya, skulle inte ha köpt den..

  SvaraRadera
 5. Stefan - du kan ha rätt. Men det är ganska trångt i toppen... gillar du PL's senaste så tycker jag du ska kolla in även Amorphis "Skyforger", den borde falla i smaken. Och den är i mitt tycke också där uppe i årets topp...
  Recension på den här siten finns på: http://metalyze.blogspot.com/2009/08/recension-amorphis-skyforger.html

  SvaraRadera