Metalbloggens samarbetspartner:

onsdag 21 oktober 2009

Recension Immortal "All Shall Fall"


Immortal har, likt exempelvis Mustasch (se recension här: http://metalyze.blogspot.com/2009/10/recension-mustasch-mustasch.html ) en tuff uppgift med sin nya platta - att följa up en massiv succé. För norrmännen rör det sig om gigantiska "Sons of Northern Darkness", som närmast tagit sig legendariska proportioner så här i efterhand - bandet la nämligen ner verksamheten efter släppet 2002, så skivan har fått stå som grande finale över en succékarriär. Att den dessutom innehöll brottarhits som "One By One" och titelspåret kan inte ha gjort uppgiften med nya "All Shall Fall" lättare.

Som vanligt ges dock Immortals säregna, dundrande black metal, kryddat med lyrik som handlar om det påhittade riket Blaskyrkh - ett rike plågat av evig vinter, krig och vildsint natur. Abbath sjunger som vanligt överjävligt coolt, och trummorna dundrar som du vill att de ska göra - Horgh sköter sitt jobb utmärkt. Lägg sedan till att allting producerats av en viss Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy) i Abyss Studio så innebär det en kvalitetsstämpel på ljudbilden som heter duga. Herr Tägtgren är som bekant galen när han spelar i sina egna band, men som producent av extrem metal finns knappast någon som når upp till dalmasens exceptionella nivå!

Nå, hur klarar sig Immortal då?

Svaret är att det går alldeles urfint. Inledande titelspåret, efterföljande "Rise of Darkness" och "Hordes to War" är finfina black metalstycken, men bloggen blir extra glad lite längre in på plattan. "Norden on Fire", "Mount North" och framförallt avslutande "Unearthly Kingdom" är smittande, riffstark musik som bara kan ha kommit från Immortal. Tyvärr för norrmännen så brottas de kanske med samma problem som Mustasch - de saknkar den där omedelbara dunderhiten. Den som i Gyllenhammars gäng ska ersätta "Double Nature", och i norrmännens fall "One By One".

Avsaknaden av just en utstickande "hit" gör att skivan upplevs som mycket bra och jämn, men att den där lilla extra kryddan saknas. Man kanske inte kan få allt, men jag skulle gärna ha sett "Shadowed Realms" från sidoprojektet I (http://metalyze.blogspot.com/2009/08/veckans-tips-i-between-two-worlds.html) i en hårdare Immortaltappning - det kunde mycket väl ha varit pricken över i!

Nåväl, man får kanske nöja sig ändå. En av bloggens lösare lovade vid en blöt kväll att spriniga näck genom stan om Immortal någonsin fick ur sig ett nytt studioalbum, så man får väl blunda om nätterna numera så man inte råkar se spektaklet. Immortal har nämligen inte bara släppt ett nytt album - de är tillbaka med besked!

Det finns massor med material om norrmännen på nätet. Deras hemsida heter http://www.immortalofficial.com/, deras MySpace heter http://www.myspace.com/immortalofficial ... men, egentligen är det en helt annan grej du ska kolla. Nämligen YouTube, där det finns hysteriskt roliga klipp på de galna upptåg som skogstrollen hittar på. Kolla här, t ex: http://www.youtube.com/watch?v=VG4j7b15l-0&feature=fvw. Det där är ju ren och pur humor! :) Vill du den rättam musiken så sök på bandnamnet bara, massor av kanonmaterial ligger ute.

Bästa Spår: "Unearthly Kingdom"

Immortal "All Shall Fall" - 4

5 kommentarer:

 1. Minns med gapskratt broders uttalande på den förra hårdrockskvällen, "Om Immortal nånsin kommer med ett nytt album ska jag av glädje sjunga Triads "Tänd ett ljus", acapella på nästa träff"
  Det ser jag fram emot kan jag säga:)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Skrev fel. Såhär ska det såhär - Per, man ska inte kasta varma strykjärn när man sitter i en igloo. Jag vill minnas att även du (efter inmundigande av imponerande mängder alkohol...) utlovade ett och annat också.

  Eller minns jag fel? :)

  SvaraRadera
 4. Du måste nog minnas fel!

  SvaraRadera
 5. Riffet som dyker upp 4.15 i Unearthly Kingdom är ju snuskigt "groove"-igt.

  SvaraRadera